Skip to content

Včelárstvo, národné nehmotné kultúrne dedičstvo KĽDR

Pchjongjang 27. septembra čučche 110 (2021) (KCNA) – Včelárstvo patrí medzi národné nehmotné kultúrne dedičstvo KĽDR s dlhou históriou. Včelársky zvyk vznikol v období starovekej Kórey (začiatok 30. storočia pred Kristom – 108 pred Kristom) a rozvíjal sa v období Troch kráľovstiev (začiatok 3. storočia pred Kristom – polovica 7. storočia nášho letopočtu).

Hlavná časť včelárskej sezóny prebieha v Kórei od mája do poslednej dekády augusta. Na základe hlbokého porozumenia vlastnostiam včiel vedeli predkovia vybrať vhodné miesto pre včelárstvo a vyrobiť úle, ochranné zariadenia, nástroje na spracovanie medu atď. Med sa zbiera dvakrát ročne, spravidla v lete a na jeseň. Vďaka včelárstvu ľudia získavali chutný a výživný med, včelí vosk, včeliu materskú kašičku atď. Včelárstvo tiež pomáhalo zvyšovať produktivitu poľnohospodárskych plodín.

Tradícia včelárstva existuje v KĽDR dodnes. Rodiny, družstvá a podniky s včelnicami si zachovali skúsenosti a spôsoby včelárstva po svojich predkoch a zároveň zaviedli vyspelé vedecké a technologické metódy chovu včiel, výroby medu atď., čím každoročne produkujú veľké množstvo medu a ďalších výrobkov.

V októbri čučche 106 (2017), bola včelárska tradícia zaradená do zoznamu štátneho nehmotného kultúrneho dedičstva.

Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) – www.kcna.kp