Skip to content

Anekdoty zo života KIM ČONG ILA: “Špeciálna prednáška” o likéri

23. februára 2002 súdruh Kim Čong Il navštívil novú predajňu alkoholu pri továrni na spracovanie zemiakov v meste Tehongdan.

Na jednej strane miestnosti boli vystavené fľaše zemiakového likéru. Obsah alkoholu bol 25%, 30%, 40% atď., ale fľaše vyzerali rovnako. Rovnako tiež boli etikety na fľašiach.

Generál bol z toho nešťastný, ale funkcionár sa začal chváliť výrobkami. Porovnávajúc s európskym vínom povedal: „Produkt tejto továrne je lepší ako víno. Tento cudzokrajný produkt obsahuje 30 mg aldehydu a metanolu na liter a zemiakový likér 4 mg. Preto človeka po ňom nebolí hlava a rýchlejšie sa zotaví z opice.

Generál poznamenal, že takýto likér sa nedá nazvať dobrým, pretože ľudia pijú alkohol preto, aby sa cítili opití.

Zobral otvorenú fľašu a ovoňal jej obsah. Funkcionári netrpezlivo čakali na jeho komentár, akoby to boli študenti, ktorí dychtia po výsledkoch testu. Nahlas sa zasmial a povedal: „Vonia to ako mesačný svit.“

Toto vtipné prirovnanie vyvolalo výbuch smiechu medzi funkcionármi, ohromenými jeho ostrovtipom.

Funkcionár, ktorý sa pýšil likérom, sa cítil zahanbene.

Generál mu povzbudivým tónom povedal, že na začiatok je to dobré a že zemiakový likér má byť široko propagovaný, pričom zdôraznil, že jeho vysoká kvalita by sa mala propagovať aj na medzinárodnom trhu.

Funkcionár bol plný výčitiek a rozhodol sa vylepšiť likér tak, aby to bol naozaj kvalitný produkt s jedinečnou chuťou. Generál mu odporučil, aby sa vzory a farby etikiet a fliaš s likérom líšili podľa obsahu alkoholu.

Potom sa opýtal funkcionárov, či vedia o svetoznámych značkách, ich histórii a obsahu alkoholu. Všetci nemo mlčali.

S úsmevom povedal: „Od dávnych čias je známym alkoholickým nápojom v našej krajine sodžu a nevidím dôvod, prečo sa zemiakový likér s obsahom alkoholu 25% nepovažuje za sodžu. Pretože je obsah alkoholu nízky, sodžu sa pred pitím ohrieva.“

Ďalej hovoril o niektorých ďalších druhoch alkoholu: Japonské saké má 16%. Historicky Japonci uprednostňovali jeho pitie. Nemajú radi sodžu, pretože je silnejšie ako saké. Vodka pochádza z Ruska. Obsah alkoholu je 42% a 45%. V Rusku nevyrábajú destiláty s obsahom alkoholu nižším ako 42%. Vodka sa pred pitím ochladzuje a má príjemnú vôňu. Rusi majú v mrazničke ľadové kocky, ktoré potom dávajú do pohárov. Vodka má dobrú chuť. Známe čínske destiláty sú mao-tai a baijiu. Sú veľmi silné. …

Týmto spôsobom podrobne opísal kórejské sodžu a ďalšie zahraničné druhy alkoholu, ich históriu, obsah alkoholu a spôsob pitia. Funkcionári pozorne sledovali túto „špeciálnu prednášku,“ akoby počúvali učiteľa rozprávajúceho zaujímavý príbeh.

Generál dokončil svoje rozprávanie tým, že zopakoval, že likér zo zemiakov z Tehongdanu by mal získať úspech na medzinárodnom trhu.

V súčasnosti tento likér získava hlavnú cenu na národnej výstave likérov, ktorá sa v krajine koná každý rok a medzi cudzincami si tiež získal veľkú obľubu.



Súdruh Kim Čong Il pri jednej zo svojich návštev závodu v Tehongdane