Skip to content

Štěstí stoleté obyvatelky Pchjongjangu

Pchjongjang, 28. ledna čučche 109 (2020) (KCNA) – 17. ledna oslavila babička Hjon Pong Hak, žijící v centrálním obvodě Pchjongjangu, sté narozeniny. Když ji redaktor doma navštívil, hrála spolu se svými dětmi a vnoučaty jut – tradiční folklórní hru – a dobře se bavila.

Narodila se v roce 1920 a těší se mnohem lepšímu zdraví, než by se dalo očekávat. Má ráda zejména tradiční kimčchi, sama chodí na procházky, šije a plete.

 

Podle místní lékařky Ri Mjong Ok je stav mozkových nervů babičky stejný jako u šedesátníků. Dobře si pamatuje minulost.

Pověděla redaktorovi o hrdosti své rodiny: jejích 7 dětí a 13 vnoučat absolvovalo univerzity a instituty.

Nedokáže potlačit své rozhořčení a vztek při vzpomínce, že v minulosti byla pod koloniální nadvládou japonského imperialismu (1905-1945) nucena snášet ponížení a pohrdání lidmi zbavenými své vlasti a skrývala se před lovci sexuálních otrokyň.

Narodila se v chudé rolnické rodině v okrese Orang v provincii Severní Hamgjong. Teprve po osvobození vlasti (15. srpna 1945) se naučila korejskému písmu a její manžel studoval medicínu, jak si přál, a mohl pracovat jako lékař.

Jejich největším snem bylo zajistit dětem vzdělání. Babička Hjon Pong Hak si vzpomíná, že vlast jim zdarma poskytla učebnice, školní pomůcky a školní oděvy na všechna roční období. Nechala své syny a dcery studovat na univerzitách a institutech, takže se z nich stali učitelé, lékaři a kuchaři. Její vnoučata vystudovala Kim Ir Senovu univerzitu, Kim Čchekovu polytechnickou univerzitu, Pchjongjangský architektonický institut, Pchjongjangský lékařský institut a další a pracují ve svých oborech.

Během setkání s redaktorem zpívala dvě písně, jejichž slova si dobře pamatovala.

Vážený nejvyšší vůdce soudruh Kim Čong Un poslal k jejím 100. narozeninám dárkový koš.

 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp