Skip to content

Anekdoty zo života KIM ČONG ILA: Kim Te Džungove pravé city

Juhokórejský prezident Kim Te Džung, ktorý sa vracal domov po ukončení historického medzikórejského samitu 15. júna 2000, bol dojatý skutočnosťou, že predseda Komisie národnej obrany KĽDR súdruh Kim Čong Il s ním zdieľal automobil a bol ho vyprevadiť na letisko, presne tak, ako to urobil pri jeho prílete do Pchjongjangu.

Súdruh Kim Čong Il v aute povedal:
Po našom samite sme vydali spoločné vyhlásenie sever – juh, čím sme urobili veľký krok k znovuzjednoteniu krajiny. Vy, prezident Kim, ste v minulosti boli opozičnou postavou, ale dnes ste ako prezident vykonali skvelý skutok, ktorý sa neodvážili urobiť žiadni predchádzajúci juhokórejskí prezidenti. To znamená, že Vaše srdce je plné citov. V tomto zmysle sa dá Vaša kariéra nazvať úspešnou.

Kim Te Džung odpovedal.
“Áno. Myslím si, že je mojím najväčším šťastím, že som sa pri tejto návšteve osobne stretol s Vami, predseda Kim Čong Il. Krásne som ozdobil súmrak môjho života. Už si nemám čo viac priať.“

Tri dni a dve noci, ktoré strávil v Pchjongjangu, boli len okamihom v jeho živote, ktorý bol plný vzostupov a pádov. Ten okamih však vymaľoval celý jeho život krásou. Súdruh Kim Čong Il mu dodal lesk.

Po podpísaní Spoločnej deklarácie medzi severom a juhom zhromaždil svoj sprievod v penzióne, kde bol ubytovaný, a povedal:
Predseda Kim Čong Il je skutočne skvelý muž. Je plný ľudskosti. Je dôveryhodný, takže s ním chcem spolupracovať. Už dnes je to veľký človek a jeho budúcnosť bude ešte jasnejšia. Po stretnutí s takým zanieteným a energickým mužom som presvedčený nielen o vyhliadkach severu, ale aj o svetlej budúcnosti kórejského národa.

Pri odchode z Pchjongjangu, Kim Te Džung povedal súdruhovi Kim Čong Ilovi:
„Môj politický program nestojí za zmienku. Som starý a funkčné obdobie môjho prezidentského úradu vyprší o dva roky a osem mesiacov. Budúcnosť teda plne závisí od Vás. Prajem si, aby ste úspešne vyriešili všetky záležitosti v záujme dobra národa.“


Súdruh Kim Čong Il víta juhokórejského prezidenta Kim Te Džunga, ktorý prišiel do Pchjongjangu na medzikórejský samit (jún 2000)