Skip to content

Pieseň “Pri prameni” a Čche Ro Sa

Pieseň „Pri prameni“ je jednou z obľúbených piesní kórejského ľudu z vojnovej éry, ktorú si radi spievajú dodnes. Pieseň vznikla v roku čučche 41 (1952). Oslavuje nádherné tradície jednoty armády a ľudu, ktoré sa živo prejavili počas Vlasteneckej oslobodeneckej vojny (1950 – 1953).

Pieseň s hlbokým a zaujímavým výtvarným stvárnením ukazuje konkrétne detaily náklonnosti vojakov ľudovej armády a dedinského dievčaťa, ktoré chodilo k prameňu po vodu. Zároveň pôsobivo stvárňuje úžasný a skromný duchovný svet kórejského ľudu, radosť a optimizmus víťazov.

Text napísala Čche Ro Sa, laureátka Kim Ir Senovej ceny, na základe toho, čo sama videla.

Pred vypuknutím vojny bola študentkou Univerzity Kim Ir Sena. Keď agresori vyprovokovali vojnu v snahe pripraviť kórejský ľud o kolísku šťastného života, dobrovoľne odišla na front. V dňoch boja s nepriateľom, počas prestávky v pochode, sa v jednej dedine zastavila, aby nabrala vodu. Pri prameni videla mladých vojakov, ktorí prali bielizeň a vyzerali pri tom dosť nemotorne.

Išla im pomôcť, keď sa zrazu objavilo dievča z dediny a vykročilo k vojakom. Dievča ponúklo pomoc pri praní, ale vojaci sa hanbili a odmietali pomoc. Dievča sa však ujalo prania a dalo sa na odchod až po dokončení práce.

Vojaci jej poďakovali za pomoc, odišli od prameňa a dievča sa s nimi mávajúc lúčilo.

Po chvíli pochod pokračoval, no každú chvíľu sa pred očami autorky objavovala scéna, ktorej bola svedkom pri prameni.

“Ľudia sa starajú o vojakov Ľudovej armády,” pomyslela si, “a vojaci tento ľud chránia. Vďaka takej vrúcnej láske a náklonnosti medzi armádou a ľudom určite zvíťazíme.”

V okamihu ju napadla inšpirácia na báseň. Tak sa zrodila pieseň „Pri prameni“, ktorá sa stala obľúbenou medzi vojakmi aj ľuďmi v tyle, vzbudzujúca dôveru vo víťazstvo a optimizmus medzi vojakmi ľudovej armády a ľuďmi v tyle. Aj dnes táto pieseň zostáva v KĽDR obľúbeným hudobným dielom.

Nenara (Naša vlasť) – naenara.com.kp