Skip to content

Borovica, národný strom Kórejčanov

Od dávnych čias kórejský ľud miloval borovicu a vysádzal ju vo veľkom v rôznych dedinách, horách a morských pobrežiach.

Miestam, ktoré sú husto pokryté borovicami, dali názvy “songrim” (borovicový les) či “songdowon” (borovicová záhrada).

Borovica často býva hlavnou témou literárnych diel, malieb a umeleckých výrobkov. V historickej knihe z 13. storočia “Samgukjusa” (História troch kráľovstiev) sú básne, ktoré oslavovali borovicu ako symbol vernosti – pevný strom, odolávajúci mrazu, snehu i ľadovému vetru.

Autori s pseudonymami Samjongdang a Čong Mun Bu, ktorí boli aktívni ako velitelia dobrovoľníckeho zboru počas Imdžinskej vlasteneckej vojny (1592-1598), napísali básne “Čchongsongsa” (Les zelených borovíc) a “Solsup” (Borovicový háj), odrážajúc v borovici dušu vlastenectva a oddanosť v boji za obranu vlasti.

Skutočnosť, že kniha „Rimwonsiprjukči“, napísaná v roku 1825, konkrétne načrtáva spôsob kreslenia borovice, dokazuje, že kórejský ľud od dávnych čias mal rád borovicu a venoval pozornosť štúdiu pravidiel jej kreslenia.

Národná hrdosť sa tiež premieta do mnohých prísloví týkajúcich sa borovice, napríklad “Len v zime možno spoznať zeleň borovice” alebo “Pevnosť borovice a bambusu možno spoznať iba v mrazivej zasneženej zime.”

Borovica je preto národný strom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Kórejská ústredná agentúra (KCNA) – www.kcna.kp