Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: V. I. Leninovi

4. augusta 2001 navštívil drahý vodca súdruh Kim Čong Il mauzóleum Vladimíra Iľjiča Lenina na Červenom námestí v Moskve, pričom táto udalosť upútala pozornosť medzinárodného spoločenstva.

Počas obdobia Sovietskeho zväzu bolo Červené námestie nazývané posvätným miestom krajiny a svetovej revolúcie. Bolo morálnym zvykom vedúcich predstaviteľov strán a socialistických krajín, ktorí navštívili Sovietsky zväz, že išli do mauzólea a vzdali úctu Leninovi, veľkému vodcovi medzinárodnej pracujúcej triedy a zakladateľovi Komunistickej strany Sovietskeho zväzu a štátu sovietov.

Po páde Sovietskeho zväzu však tento zvyk zmizol. Očierňovanie a urážky voči nemu boli oficiálne povolené a dokonca boli pokusy o odstránenie jeho mauzólea.

V takejto situácii nebolo divu, že kórejskí funkcionári sprevádzajúci súdruha Kim Čong Ila mali obavy, keď povedal, že chce navštíviť mauzóleum. Ale drahý vodca si stál za svojím a povedal funkcionárom:
Pôjdem do Leninovho mauzólea počas tejto návštevy Ruska bez ohľadu na to, čo kto hovorí. Idem do mauzólea kvôli morálnemu záväzku skutočného revolucionára k jeho vodcovi. Ak mi niekto bude vytýkať túto moju návštevu, usvedčí sa tým z vlastnej podlosti a morálnej skazenosti. Drahokam svieti aj v bahne. Svet sa dozvie, čo je ušľachtilý morálny záväzok úprimného revolucionára, ak navštívime mauzóleum v čase, keď ho ostatní opúšťajú a zradcovia revolúcie ho urážajú. Musíme navštíviť Leninovo mauzóleum podľa plánu, bez ohľadu na to, čo hovoria ostatní.

Keď jeho kolóna prišla na Červené námestie, kórejskí predstavitelia ostali prekvapení. Ruská vláda, ktorá im až dopoludnia neoznámila podobu prijatia drahého vodcu, umiestnila k mauzóleu čestnú stráž.
V priebehu predchádzajúcich desiatich rokov žiadni stranícki a štátni predstavitelia nenavštívili Leninovo mauzóleum a strážna búdka aj čestná stráž zmizla. Červené námestie vyzeralo pusto. Avšak v ten deň bolo námestie obalený slávnostnou atmosférou.

Súdruh Kim Čong Il pomaly prichádzal k mauzóleu, so slávnostným pohľadom zračiacim sa v jeho tvári. Potom vykročil na chodník, na ktorý dopadali lúče letného slnka.
Pred ním slávnostne pochodovali mladí ruskí vojaci a niesli veniec, ktorý drahý vodca pripravil. Do mauzólea už bolo len pár krokov a kameramani z Ruska a ďalších krajín boli vo vytržení, aby mohli zaznamenať tento historický moment. Moskva, Rusko a celý svet ho sledovali so zatajeným dychom.

Keď ruskí vojaci položili veniec a odstúpili, súdruh Kim Čong Il upravil stuhu na venci, na ktorej bolo napísané: “V. I. Leninovi. Kim Čong Il.”

Slávnostný výraz naplnil oči drahého vodcu, keď vzdával úctu.

Svet prekypoval novinkami o jeho návšteve mauzólea.
“4. august je dňom, keď sa Leninovo mauzóleum, vystavované poníženiu od reakcionárov všetkých odtieňov, stretlo s jeho spasiteľom. Návšteva súdruha Kim Čong Ila v mauzóleu bol skvelý a odvážny čin, ktorý vštepil revolucionárom celého sveta, bojujúcim za socializmus, nevyčerpateľnú silu a odvahu, a historickou udalosťou, ktorá potvrdzuje ich vieru, že socialistické hnutie dokáže dosiahnuť isté víťazstvo iba vtedy, keď nasledujú muža akým je Kim Čong Il.”

“Vznešená úcta vodcu socialistickej veci 21. storočia, preukázaná priekopníkovi socialistickej veci 20. storočia, je prevratnou udalosťou, ktorá poukazuje na morálny záväzok Kim Čong Ila ako vodcu diela globálnej nezávislosti.”

Súdruh Kim Čong Il pri položení venca pred mauzóleum V. I. Lenina (august 2001)