Skip to content

16. zasedání politbyra 7. Ústředního výboru Korejské strany práce – jmenován nový předseda vlády

 

Pchjongjang, 14. srpna čučche 109 (2020) (KCNA) – 16. zasedání politbyra 7. Ústředního výboru Korejské strany práce se konalo 13. srpna v sídle Ústředního výboru strany.

Zasedání se zúčastnil předseda Korejské strany práce, předseda Komise pro státní záležitosti Korejské lidově demokratické republiky a vrchní velitel ozbrojených sil KLDR, nejvyšší vůdce naší strany, státu a ozbrojených sil soudruh Kim Čong Un.

 

Zúčastnili se členové prezídia politbyra Ústředního výboru KSP a členové a kandidáti členství politbyra Ústředního výboru strany.

Jako pozorovatelé byli přítomni také vedoucí, první náměstci a náměstci vedoucích oddělení Ústředního výboru strany, místopředsedové vlády, ministři, předsedové provinčních výborů strany, předsedové stranických výborů ministerstev a ústředních útvarů, velící důstojníci orgánů ozbrojených sil a členové Ústředního nouzového protiepidemického velitelství.

Po schválení politbyrem Ústředního výboru strany předsedal zasedání předseda Korejské strany práce soudruh Kim Čong Un.

 

 

Zasedání projednalo a přijalo rozhodnutí v otázkách koncentrace všech sil pro naléhavé odstranění následků povodní a zajištění stabilního života obyvatel, ještě přísnějšího udržování státního nouzového protiepidemického systému s ohledem na globální zdravotní krizi a zlepšení zavedeného jednotného systému velení protiepidemické práce, zrušení blokády frontové linie včetně města Kesong a zřízení nového oddělení Ústředního výboru strany. Rovněž byly pečlivě přezkoumány přípravy státních oslav 75. výročí založení strany a byla zvážena a projednána vhodná opatření.

Na zasedání byly zveřejněny údaje o škodách způsobených nedávnými katastrofálními dešti a záplavami. Během období dešťů bylo na celostátní úrovni, včetně provincií Kangwon, Severní Hwanghe, Jižní Hwanghe a Kesong, poškozeno 39 296 čongbo (přibližně hektarů, pozn. překl.) plodin, zničeno a zaplaveno více než 16 680 obytných budov a více než 630 veřejných budov. Různé oblasti národního hospodářství utrpěly vážné škody, včetně zničení mnoha silnic, mostů a úseků železnic a přehrady vodní elektrárny.

Bylo uvedeno, že zejména obyvatelé těžce zasažených oblastí, včetně okresů Kimhwa, Čcholwon, Hejang a Čchangdo v provincii Kangwon a okresů Unpcha a Čangpchung v provincii Severní Hwanghe žijí v evakuovaných oblastech a trpí ve svém živobytí velkou bolestí.

Vážený soudruh nejvyšší vůdce, který oznámil souhrnné údaje o stavu poškození, řekl, že nelze vyjádřit slovy situaci a utrpení lidí zasažených povodněmi, kteří ztratili své domovy a majetek a žijí v dočasných bydlištích. Upřímně řekl, že za takových okolností je zásadní čas, aby naše strana nesla plnou odpovědnost za jejich živobytí, sdílela s nimi zármutek a přiblížila se jim, aby zmírnila jejich bolest.

 

 

Vážený soudruh nejvyšší vůdce uvedl, že náš stát čelí dvěma výzvám: protiepidemické práci s cílem důkladně zvládnout celosvětovou zdravotní krizi, a neočekávané přírodní katastrofě. Zdůraznil, že naše strana a vláda musí stanovit správné politické směřování k současnému překonání těchto dvou krizí a prokázat vynikající umění vedení ve všestranné a ofenzivní kampani.

Vážený soudruh nejvyšší vůdce poznamenal, že ačkoli nás čeká mnoho různých obtíží a překážek a bez ohledu na to, jak dlouho může trvat státní nouzová protiepidemické práce, měla by být rychle přijata a provedena všechna nezbytná opatření, a zdůraznil, že organizace strany a mocenské orgány by měly řádně plnit svou roli.

Vážený soudruh nejvyšší vůdce zdůraznil, že není možné nechat lidi postižené povodněmi bez střechy nad hlavou v době oslav 75. výročí založení strany, a podrobně uvedl úkoly odvětví a způsoby co nejrychlejší likvidace povodňových škod a normalizace života obyvatel.

Vážený soudruh nejvyšší vůdce řekl, že práce na odstranění následků povodní nelze omezit na pouhou výstavbu,  která by odstranila škody způsobené přírodou, nebo na práci na obnovení životních podmínek obyvatel, ale měly by být prováděny jako důležitá politická práce k oslavě 75. výročí založení strany jako skutečného svátku lidu, revolučního svátku posilujícího jednomyslnou jednotu. Tentokrát musí být postižené oblasti reorganizovány v souladu s přáním a touhou lidu na úrovni rozvinuté éry a musíme naslouchat hlasům obyvatel příslušných oblastí a provádět kvalitní výstavbu na vhodném místě tak, aby nedošlo k poškození opakováním přírodních katastrof a povodní.

Vážený soudruh nejvyšší vůdce pravil, že situace, ve které se situace globálního šíření zhoubného viru zhoršuje, vyžaduje, abychom nedovolili žádnou vnější pomoc v souvislosti se škodami způsobenými povodněmi, ale ještě pevněji blokovali hranici a přísně prováděli protiepidemické práce, aby se zabránilo jakémukoli porušení protiepidemických pravidel mezi obyvateli zaplavených oblasti a těmi, kteří byli mobilizováni pro práce obnovy.

Vážený soudruh nejvyšší vůdce řekl, že že musíme důrazně podporovat práci na odstranění následků a znovu dokázat revoluční povahu naší strany a nadřazenost našeho systému, který vždy sdílí neštěstí a trápení s lidem a ochraňuje jej odstraňováním všech těchto bolestí. Zopakoval, že naše strana musí bezchybně plnit svou posvátnou povinnost a musí naplňovat důvěru a očekávání lidu, aby se před lidem necítila zahanbena.

 

 

Vážený soudruh nejvyšší vůdce navrhl vydat usnesení politbyra Ústředního výboru strany a společný rozkaz Ústředního výboru strany, Ústřední vojenské komise a Komise pro státní záležitosti, které odrážejí naléhavý úkol boje o dokončení hlavní práce na odstranění následků povodní před 10. říjnem a stabilizace života obyvatel prostřednictvím koordinované spolupráce mezi armádou a lidem, věrni vedení strany ve velké jednotě.

Politbyro Ústředního výboru strany vyslovilo jednomyslný souhlas s horlivou výzvou váženého soudruha nejvyššího vůdce.

Zasedání rovněž diskutovalo o personálních otázkách vytvoření celostátního pravidelného protiepidemického systému v souladu se skutečností, že protiepidemická práce je zdlouhavá, a poznamenalo, že nový aparát by měl správně využívat své pravomoci a zvýšit odpovědnost a úlohu.

Na zasedání politbyra bylo rovněž rozhodnuto o zrušení blokády Kesongu a dalších oblastí frontové linie, která byla zavedena 24. července v důsledku vypuknutí mimořádné situace v oblasti přední linie obrany, na základě vědeckého ověření a záruky profesionální protiepidemické instituce.

Vážený soudruh nejvyšší vůdce poznamenal, že během posledních více než 20 dnů uzavření oblastí přední linie obrany bylo potvrzeno trvale stabilní udržování a řízení protiepidemické situace, a vyjádřil jménem Ústředního výboru strany vděčnost lidu v blokovaných oblastech, který ve stavu karantény překonal nepříjemnosti a jednomyslně jednal podle opatření naší strany a vlády. Také poděkoval vojákům, zaměstnancům Ministerstva veřejné bezpečnosti a Ministerstva státní bezpečnosti a členům Dělnicko-rolnických rudých gard, kteří zodpovědně vykonávali úkol blokování oblastí  navzdory silným dešťům a horkému počasí.

 

 

Zasedání politbyra rovněž vyslechlo zprávu o pokroku příprav státních událostí k oslavám 75. výročí založení strany, o kterých bylo rozhodnuto na 5. plenárním zasedání 7. Ústředního výboru strany, a pečlivě zkontrolovalo problémy, které vznikají při přípravě každé události a přijal naléhavá opatření k přípravě všech slavnostních událostí na nejvyšší úrovni jako významného politického festivalu, který poskytne vynikající dárek k 75. výročí založení strany.

Na zasedání politbyra bylo dále diskutováno a rozhodnuto zřízení nového oddělení Ústředního výboru strany, byly definovány jeho povinnosti a úloha. Politbyro Ústředního výboru strany vyjádřilo důvěru, že nové oddělení bude velkým příspěvkem k obraně důstojnosti a zájmů státu a lidu, k spolehlivému udržování a záruce politické stability a pořádku společnosti a k silné ochraně naší třídní pozice a socialistické výstavby.

Zasedání politbyra také diskutovalo organizační záležitosti.

Byli zvoleni členové prezídia politbyra Ústředního výboru strany. Soudruzi Kim Tok Hun a Ri Pjong Čchol byli zvoleni za členy prezídia politbyra Ústředního výboru strany.

Byli odvoláni a doplněni členové a kandidáti členství politbyra Ústředního výboru strany. Soudruh Pak Tche Dok byl dovolen členem Ústředního výboru strany a členem politbyra Ústředního výboru strany. Soudružka Pak Mjong Sun a soudruh Čon Kwang Ho byli dodatečně zvoleni kandidáty politbyra Ústředního výboru strany.

 

 

Na návrh politbyra Ústředního výboru strany předseda Komise pro státní záležitosti Korejské lidově demokratické republiky v souladu s pravomocemi, které mu byly uděleny socialistickou ústavou, uvolnil a jmenoval předsedu vlády Korejské lidově demokratické republiky a jmenoval nového.

Předseda Komise pro státní záležitosti KLDR jmenoval předsedou vlády KLDR soudruha Kim Tok Huna.

Zasedání zvolilo místopředsedy Ústředního výboru strany. Soudruzi Kim Če Rjong a Pak Tche Dok byli zvoleni místopředsedy Ústředního výboru strany.

Někteří vedoucí oddělení Ústředního výboru strany byli uvolněni a jmenováni noví. Soudruh Kim Če Rjong, soudruh Pak Tche Dok, soudružka Pak Mjong Sun, soudruh Čon Kwang Ho a soudruh Kim Jong Su byli jmenováni vedoucími oddělení Ústředního výboru strany.

Byli jmenováni předsedové provinčních výborů Korejské strany práce. Soudruh Kim Čchol Sam byl jmenován předsedou provinčního stranického výboru Severního Hamgjongu a soudruh Ri Če Nam předsedou výboru strany města Nampcho.

 


 

Soudruh Kim Tok Hun

 

Soudruh Ri Pjong Čchol

 

Soudružka Pak Mjong Sun

 

Soudruh Čong Kwang Ho

 

Soudruh Pak Tche Dok

 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp