Skip to content

Strážcovia majáku

Na konci juhovýchodnej časti polostrova Komal, ktorý sa tiahne okolo severovýchodnej časti mesta Čchongdžin v provincii Severný Hamgjong, ktoré je hlavným prístavným mestom na pobreží Východokórejského mora, sa nachádza maják Čchongdžin (kedysi nazývaný maják Komalsan).

Maják obýva niečo cez 10 obyvateľov, konkrétne štyria správcovia a ich rodiny. Biely maják v dokonalej harmónii s okolitou krajinou vzbudzuje obdiv všetkých, ktorí sa naň pozerajú. Väčšina ľudí sa však nezamýšľa nad tým, aké úsilie si vyžaduje prevádzka takéhoto majáku a spravovanie bóji po celý rok, vo dne i v noci, v daždi, snehu alebo tajfúne.

Ich život v odľahlej oblasti, kde niekedy nepríde ani jeden hosť za niekoľko dní, sa môže zdať byť monotónny a nudný, ale sú si plne vedomí dôležitosti svojej práce, zodpovednej za bezpečnosť ľudí a plavidiel na mori.

Správcovia spájajú svoje sily a skúsenosti pri údržbe majáka, aby si zachovával pekný vzhľad a zároveň modernizujú jeho zariadenia v spolupráci s technickými odborníkmi. Svetlo na polostrove Komal vďaka ich svedomitému úsiliu vždy svieti uprostred noci aj v hustej hmle.

Všetky lode, ktoré sa vracajú z dlhej plavby, prechádzajú vedľa tohoto majáku a vyjadrujú svoju vďaku hlasitým pískaním lodnej píšťaly. Ľudia na palube lode hovoria, že im pripomína matku, ktorá ich víta v rodnej vlasti.

Naša vlasť (Nenara) – http://naenara.com.kp