Skip to content

Pietny akt k výročiu úmrtia súdruha KIM IR SENA

Praha, 8. júla čučche 108 (2019) – Na veľvyslanectve Kórejskej ľudovodemokratickej republiky v Prahe sa v pondelok 8. júla uskutočnil pietny akt k 25. výročiu úmrtia večného prezidenta KĽDR súdruha Kim Ir Sena.

Prítomní boli členovia a funkcionári Spoločnosti česko-kórejského priateľstva Pektusan a Českej skupiny pre štúdium a uskutočnenie myšlienky čučche na čele s predsedom súdruhom RSDr. Jozefom Servistom, priatelia KĽDR z Českej republiky a členovia diplomatického zboru KĽDR.

Súdruh Servista zahájil pietne stretnutie a povedal na úvod niekoľko slov o živote veľkého vodcu súdruha Kim Ir Sena. Vyzdvihol jeho úlohu pri vedení boja proti japonským okupantom a neskôr proti americkým imperialistom, ako aj zásluhy pri výstavbe a budovaní socializmu v Kórejskej ľudovodemokratickej republike a úsilí za znovuzjednotenie vlasti. Dodal, že jeho dielo bolo ďalej rozvíjané veľkým vodcom súdruhom Kim Čong Ilom a v súčasnosti váženým najvyšším vodcom súdruhom Kim Čong Unom.

Potom predniesol text dopisu váženému najvyššiemu vodcovi súdruhovi Kim Čong Unovi k tomuto výročiu, ktorý bol odovzdaný zástupcom veľvyslanectva KĽDR.

Po prednesení dopisu sa pristúpilo k samotnému pietnému aktu. Súdruh Servista položil kyticu kvetov v mene Spoločnosti česko-kórejského priateľstva Pektusan k usmievavým obrazom veľkých vodcov a všetci účastníci pietného aktu sa poklonili ich pamiatke.

Po oficiálnej časti pietného aktu nasledovalo posedenie a diskusia o aktuálnej situácii na Kórejskom polostrove i politickej situácii v Českej republike. Zástupcovia veľvyslanectva premietali dokumentárny film o revolučných aktivitách súdruha Kim Ir Sena.