Skip to content

Druhý den summitu KLDR a USA

Pchjongjang, 1. března čučche 108 (2019) (KCNA) – Předseda Korejské strany práce a předseda Komise pro státní záležitosti Korejské lidově demokratické republiky, nejvyšší vůdce naší strany, státu a armády soudruh Kim Čong Un se 28. února znovu setkal a jednal s prezidentem Spojených států amerických Donaldem J. Trumpem.

 

Vážený soudruh nejvyšší vůdce se znovu setkal s prezidentem USA Donaldem J. Trumpem v hotelu Metropole v Hanoji v 9:00 hodin místního času a poté s ním jednal mezi čtyřma očima před rozšířenými rozhovory se svými poradci.

Vedoucí představitelé obou zemí vysoce ocenili při samostatném rozhovoru a rozšířených rozhovorech, že na historické cestě provádění společného prohlášení ze Singapuru bylo dosaženo pozoruhodného pokroku. Vedli konstruktivní a upřímnou výměnu názorů ohledně praktických otázek, které vznikly při otevírání nové éry zlepšování vztahů KLDR a USA na základě tohoto pokroku.

 

 

Rozhovory potvrdily společné chápání toho, že úsilí a iniciativní opatření přijatá oběma stranami ke zmírnění napětí, zachování míru na Korejském poloostrově a úplné denuklearizaci mají velký význam pro budování vzájemné důvěry a pro zásadní obrat v desítky let trvajících bilaterálních vztazích charakterizovaných nedůvěrou a nepřátelstvím.

Vážený soudruh nejvyšší vůdce a prezident Trump vzájemně vyslechli své názory na otázky, které by měly být v současné době vyřešeny, aby byly splněny společné cíle uvedené ve společném prohlášení ze Singapuru, a vážně diskutovali o způsobech jejich provedení.

 

 

Vážený soudruh nejvyšší vůdce a prezident Trump vyjádřili přesvědčení, že ačkoli stojí vysoká bariéra antagonismu a konfrontace kvůli více než sedmi desetiletím nepřátelských vztahů a existují nevyhnutelné těžkosti a obtíže na cestě k psaní nových dějin vztahů KLDR a USA, mohou dosáhnout významného pokroku ve vztazích KLDR a USA dle přání národů obou zemí, pokud pevně spojí ruce, aby moudře a trpělivě překonali nesnáze a těžkosti.

Vedoucí představitelé obou zemí ocenili, že druhé setkání v Hanoji nabídlo důležitou příležitost k prohloubení vzájemného respektu a důvěry a k pozvednutí vztahů mezi oběma zeměmi na novou úroveň.

 

 

Vážený soudruh nejvyšší vůdce a prezident Trump souhlasili s tím, že budou nadále navzájem v úzkém kontaktu pro denuklearizaci Korejského poloostrova a epochální rozvoj korejsko-amerických vztahů a pokračovat v produktivních jednáních pro řešení otázek diskutovaných na summitu v Hanoji.

Vážený soudruh nejvyšší vůdce vyjádřil svou vděčnost prezidentu Trumpovi za to, že podnikl dlouhou cestu a vynaložil pozitivní úsilí pro úspěšné setkání a rozhovory, přislíbil mu opětovné setkání a rozloučil se s ním.

 







 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp