Skip to content

Prohlášení mluvčího Ministerstva zahraničních věcí KLDR k provokacím USA

Pchjongjang 2. května čučche 110 (2021) (KCNA) – 2. května vydal mluvčí Ministerstva zahraničních věcí KLDR následující tiskové prohlášení:

28. dubna vydal mluvčí Ministerstva zahraničí USA takzvané tiskové prohlášení v souvislosti s „událostmi“ pořádanými organizacemi pro lidská práva proti Korejské lidově demokratické republice. V něm nazval naše státní protiepidemická opatření na ochranu bezpečnosti lidských životů před globální pandemií „porušením lidských práv“ a navíc učinil vážnou politickou provokaci – útoky na naše nejvyšší vedení.

Ministerstvo zahraničních věcí KLDR považuje tuto americkou provokaci za jasný projev nepřátelské politiky vůči KLDR, jejímž cílem je znevažování našeho státu, otevřené porušení naší státní suverenity, a důrazně ji odsuzuje.

 

 

„Problém lidských práv“, nad nímž USA dělají rozruch, je politická intrika, která byla vykonstruována, aby zničila naši ideologii a systém.

Spojené státy americké nejsou oprávněny domáhat se lidských práv, protože způsobily našemu lidu nevýslovné utrpení a bolest bezpříkladnou brutální nepřátelskou politikou.

Ve Spojených státech zabíjí sociální nerovnost a rasová diskriminace nevinné lidi každý den a na COVID-19 zemřelo více než 580 tisíc lidí. Právě takové Spojené státy jsou tundrou v oblasti lidských práv, státem nejhůře zasaženým epidemií na světě.

V „civilizovaném světě“, který si Spojené státy tak pochvalují, počet úmrtí na trestné činy spojené se zbraněmi přesahuje 40 tisíc ročně a vládnou nejrůznější trestné činy.

Spojené státy musí být řádně podrobeny mezinárodnímu vyšetřování hrubého porušování lidských práv ve své zemi, za které musí nést plnou odpovědnost.

Již jsme objasnili, že budeme nejrozhodněji reagovat na útoky na naše svaté nejvyšší vedení, které je cennější než náš život, bez ohledu na to, kdo je provádí a jak jsou vážné.

Tentokrát však Spojené státy urazily naše nejvyšší vedení – to slouží jako jasný signál přípravy na totální konfrontaci s námi a jasná odpověď na otázku, jak bychom měli jednat s novou administrativou USA.

Lidská práva jsou pro nás státní suverenitou.

Vzhledem k tomu, že USA popírají naše myšlenky a systém, zneužívajíce „lidská práva“ jako prostředek k zasahování do vnitřních záležitostí a jako politickou zbraň ke svržení systému a otevřeně vyjadřujíce své pokusy „rozhodně zastrašit“ naši republiku, jsme nuceni přijmout odpovídající opatření.

Již jsme dostatečně varovali USA, že pokud se nás dotknou, samy se zraní.

Spojené státy budou jistě litovat ignorování našeho varování a svého lehkomyslného jednání.
 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp