Skip to content

Tiskové prohlášení první náměstkyně ministra zahraničních věcí KLDR

Pchjongjang 18. března čučche 110 (2021) (KCNA) – 17. března zveřejnila první náměstkyně ministra zahraničních věcí Korejské lidově demokratické republiky Čche Son Hi následující tiskové prohlášení:

Od poloviny února se nás Spojené státy včetně New Yorku různými způsoby pokoušely kontaktovat. V posledních dnech Spojené státy zasílaly e-mailové a telefonní zprávy různými kanály a žádaly o kontakt s námi. A v noci před zahájením společných vojenských cvičení vyslaly zprávu, ve které nás znovu přesvědčivě žádaly o přijetí kontaktu prostřednictvím třetí země.

Ale myslíme si, že není třeba znovu reagovat na americké hazardní hry, abychom získali čas.

Již jsme zdůraznili postoj, že pokud Spojené státy neopustí svou nepřátelskou politiku vůči KLDR, nemůže dojít k žádným korejsko-americkým kontaktům a jednáním. Proto budeme i nadále ignorovat takové pokusy USA.

Aby dialog mohl probíhat, musí být vytvořena atmosféra, ve které lze sedět za stejným stolem za stejných podmínek.

Ale i po změně vlády v USA zaznívá jen šílená verze „ohrožení severní Koreou“ a bezdůvodné nesmysly o „úplné denuklearizaci“.

Bílý dům, ministerstvo zahraničí, ministerstvo financí, ministerstvo spravedlnosti a další, jeden po druhém, žvanili nesmysly, že se Spojené státy nadále zaměřují na zadržování severní Koreje s ohledem na volbu prostředků, včetně dalších sankcí a diplomatické pobídky. Podpořili také donucovací postoj. To znamená, že svolávají mezinárodní setkání proti nám a ohlašují „společné varování“ a vznášejí proti nám obžalobu.

Americká armáda tajně nadále provádí vojenská cvičení, špionážní akce proti nám a mobilizuje značné průzkumné prostředky. Navzdory jednomyslnému znepokojení a protestům uvnitř i vně země se na nás začala otevřeně zaměřovat agresivní společná vojenská cvičení.

Zdá se, že USA dosud neopustily zlozvyk zoufalých pomluv a tvrdých kritik KLDR.

Pokud jde o protiepidemická opatření našeho státu, Spojené státy pronesly velmi hloupé nesmysly, že se bráníme nějaké „humanitární pomoci“.

Během své cesty do Japonska americký ministr zahraničí řekl, že jsou zvažovány všechny možnosti, včetně různých nátlakových prostředků a vytrvalých triků, jen aby nás vážně rozčílil. Zajímalo by mě, jaké hloupé nesmysly, otřásající celým světem, pronese v jižní Koreji, kam letí.

Pokud USA tak chtějí sedět s námi tváří v tvář za jedním stolem, pak musí upustit od svého zlozvyku a od začátku změnit přístup.

Budeme pečlivě sledovat všechny špatné skutky nového režimu v USA.

Lepší je vzdát se malicherného a laciného triku spočívajícího ve využívání korejsko-amerického kontaktu k získání času a řízení veřejného mínění špatným směrem.

Sedět u jednoho stolu se Spojenými státy, které ani nejsou připraveny cítit a vnímat novou změnu a novou dobu, je jen plýtváním cenným časem.

Objasňujeme, že už jim nebudeme poskytovat takové příležitosti jako v Singapuru a Hanoji.

Pohotově budeme reagovat na sankce, které USA zbožňují.

Bylo by dobré, aby Spojené státy přemýšlely, co můžeme udělat v atmosféře pokračujícího úsilí USA o nepřátelskou politiku vůči nám.

Již jsme objasnili, že Spojeným státům budeme čelit na principu „síla proti síle“ a „dobrá vůle za dobrou vůli“.

 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp