Skip to content

60 let diplomatických vztahů KLDR a Kuby

Pchjongjang, 29. srpna čučche 109 (2020) (KCNA) – Předseda Korejské strany práce, předseda Komise pro státní záležitosti Korejské lidově demokratické republiky, vážený nejvyšší vůdce soudruh Kim Čong Un zaslal blahopřejný telegram prvnímu tajemníkovi Ústředního výboru Komunistické strany Kuby soudruhu Raúlovi Castrovi Ruz a prezidentu Kubánské republiky soudruhu Miguelovi Mariovi Díaz-Canelovi Bermúdez.

Níže je uveden text telegramu.

Soudruzi Kim Čong Un a Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez s manželkami v Pchjongjangu 6. 11. 2018

 

U příležitosti 60. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Korejskou lidově demokratickou republikou a Kubánskou republikou zasílám vřelé přátelské pozdravy váženému soudruhu prvnímu tajemníkovi a soudruhu prezidentovi, bratrské straně, vládě a lidu Kuby.

Po dlouhou dobu 60 let národy obou zemí navzdory obtížné mezinárodní situaci a všemožným výzvám nepřátelských sil trvale bránily, upevňovaly a rozvíjely vzácnou tradici přátelství, solidarity a spolupráce, kterou osobně vytvořili velcí vůdci revoluce obou zemí.

Věřím, že strategické a soudružské vztahy přátelství a spolupráce mezi našimi dvěma zeměmi budou i nadále posilovat a rozvíjet se na vyšší úroveň na jedné cestě společného boje za nezávislost, proti imperialismu a za socialismus.

Při této příležitosti a při plné podpoře spravedlivého boje kubánského lidu za spolehlivou obranu výdobytků revoluce a vítězného pokroku věci socialismu upřímně přeji soudruhu prvnímu tajemníkovi a soudruhu prezidentovi ještě více úspěchů v jejich odpovědné práci.

 

Soudruzi Kim Ir Sen a Fidel Castro Ruz v Pchjongjangu v roce 1986

 
Předseda Korejské strany práce, předseda Komise pro státní záležitosti Korejské lidově demokratické republiky a vrchní velitel ozbrojených sil KLDR soudruh Kim Čong Un obdržel blahopřejný telegram od prvního tajemníka Ústředního výboru Korejské strany práce soudruha Raúla Castra Ruz a prezidenta Kubánské republiky soudruha Miguela Mario Díaz-Canela Bermúdez.

Níže je uveden text telegramu.

 

Soudruzi Kim Čong Il a Fidel Castro Ruz v Pchjongjangu v roce 1986

 

Vážený soudruhu,

u příležitosti 60. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Korejskou lidově demokratickou republikou a Kubánskou republikou Vám jménem komunistické strany, vlády a lidu Kuby srdečně blahopřejeme.

Při této příležitosti Vás znovu ujišťujeme, že Kuba přikládá největší důležitost přátelským svazkům a spolupráci mezi oběma zeměmi na základě mimořádného vztahu mezi předchozími vůdci, soudruhem Fidelem Castrem Ruz a soudruhem Kim Ir Senem.

Vyjadřujeme Vám svou nejhlubší úctu.

 

Prvního tajemník ÚV KS Kuby s. Raúl Castro Ruz s předsedou prezídia Nejvyššího lidového shromáždění KLDR s. Kim Jong Namem v Havaně 4. 12. 2018

 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp