Skip to content

Anekdoty zo života KIM ČONG ILA: Nová turistická trasa

V máji 1981 súdruh Kim Čong Il, rozhodnutý otvoriť novú turistickú trasu, vyliezol na horu Mjohjang, vedúc expedičnú skupinu zloženú z vyšších funkcionárov ústredných orgánov.

Funkcionár, ktorý bol určený za sprievodcu, povedal súdruhovi Kim Čong Ilovi, že cesta je strmá. Ale súdruh Kim Čong Il vyrazil vpred a odpovedal, že turistika je motivujúcejšia, ak je to výzva.

Keď skupina prišla k vodopádom Murung, obloha náhle stmavla a vyzeralo to na dážď.

Funkcionári naliehali, aby sa vrátil, keďže už identifikoval turistickú trasu. Pridal však do kroku, trvajú na tom, že hoci je zamračené, mali by sa dostať na vrchol.

Potom, čo obdivoval výhľad na Osem bazénov a prešiel drsným visutým mostom, prišiel k potoku pri vodopádoch Juson. Začalo pršať.

Skala blokovala cestu pred nimi, ktorá bola taká úzka a šmykľavá kvôli dažďu, že sa museli plaziť popod skalu. Navyše, na druhej strane bola ďalšia skala, ktorá bola tak popraskaná, že sa zdalo, že môže na nich kedykoľvek spadnúť.

Funkcionári mu zablokovali cestu a trvali na tom, že by sa mal vrátiť späť.

Súdruh Kim Čong Il s úsmevom odvetil:
Prečo robíte taký rozruch kvôli počasiu? Keď ste v horách, tak by ste mali byť pripravení na to, že možno premoknete od dažďa. Každý by si mal vyskúšať plaziť sa pod skalou. Chápem, že sa znepokojujete o moju bezpečnosť. Ale mali by sme pokračovať. Nie sme tu pre rekreáciu. Lezením na horu v tomto nepriaznivom počasí môžeme skutočne spoznať turistickú trasu.

Keď sa skupina dostala k vodopádom Pison, prestalo pršať a proti vodopádom bolo vidieť krásnu dúhu.

V ten deň, po vypočutí dojmu funkcionárov z turistiky, vydal súdruh Kim Čong Il podrobné pokyny, ako vyraziť na turistiku, aby to bolo bezpečné a pohodlné a varoval, že nedostatočné bezpečnostné opatrenia na takejto strmej trase môžu spôsobiť nehodu.


Anekdoty zo života Kim Čong Ila, 1. diel. Pchjongjang : Nakladateľstvo cudzojazyčnej literatúry, 2012, s. 31 – 32