Skip to content

Anekdoty zo života KIM ČONG ILA: Zvony pravoslávneho kostola sa rozozvučali

V auguste 2002 navštívil súdruh Kim Čong Il ruský Ďaleký východ. Keď sa jeho vlak blížil k Chabarovsku, povedal, že chce navštíviť Kostol svätého biskupa Innocenta z Irkutsku, patriaci ruskej pravoslávnej cirkvi.

Prekvapení funkcionári, ktorí ho sprevádzali, povedali: „Chodia tam len veriaci.“

Súdruh Kim Čong Il odpovedal:
Hoci nie som veriaci, chystám sa ho navštíviť, pretože náboženstvo je tiež predmetom politiky. Nie je nič zlého, keď navštívime kostol, keď sú Rusi pravoslávni kresťania. Nikdy nesmieme byť úzkoprsí, ale musíme rešpektovať zvyky iných národov. Ak navštívime kostol, lepšie porozumieme tradíciám ruského ľudu a ich myšlienkam, túžbam a želaniam a budeme sa cítiť bližšie k 60 miliónom príslušníkov pravoslávnej cirkvi.

Vysvetlil, že politik by mal mať hlboké znalosti o náboženstve, a povedal im o pôvode ruskej pravoslávnej cirkvi a histórii jej vývoja. Ruská pravoslávna cirkev je podľa neho uznávaná ako najväčšia z 15 pravoslávnych cirkví na svete a má značný vplyv na štátnu politiku v Rusku.

Pri kostole sa rozhliadol po okolí. Zrazu začali zvoniť zvony, hlboko a slávnostne.

Všetci sa pozreli smerom, odkiaľ prichádzal zvuk zvonov.

Predstavený kostola ukázal na zvonicu a povedal, že zvonári zvonili, aby privítali Kim Čong Ila. Vysvetlil, že okrem absolventov zvonárskej školy nemá nikto právo zvoniť a že tí, ktorí teraz zvonili, sú najlepšími zvonármi v kostole.

Bolo prísnym zvykom ruskej pravoslávnej cirkvi zvoniť na poludnie, ale cirkev tento dohovor porušila.
“Keď Slnko zostúpilo do nášho kostola, je celkom prirodzené zvoniť na zvony,” povedal duchovný, položil si ruky na hruď a potom roztiahol ruky hore, ako keby jasal.

Súdruh Kim Čong Il na návšteve pravoslávneho kostola v Chabarovsku


Anekdoty zo života Kim Čong Ila 1. Pchjongjang : Vydavateľstvo cudzojazyčnej literatúry, 2012, s. 20 – 21