Skip to content

Unáhlené spekulace o mezikorejských vztazích mohou vést ke zklamání

Pchjongjang 1. srpna čučche 110 (2021) (KCNA) – Zástupkyně vedoucího oddělení Ústředního výboru Korejské strany práce Kim Jo Džong 1. srpna zveřejnila následující tiskové prohlášení:

Jak je celému světu známo, před několika dny, 27. července, přijaly sever a jih opatření k obnovení všech komunikačních linek, přerušených na více než jeden rok, v jejich původní podobě.

Co se týče tohoto opatření, interpretují jeho význam v jižní Koreji i mimo ni po svém a dokonce šíří ve veřejném mínění otázku mezikorejského summitu. Myslím, že je to předčasný, unáhlený úsudek.

Podle mého názoru by obnovení komunikačních linek nemělo být bráno jako nic jiného než pouhé jejich fyzické opětovné připojení.

Unáhlená spekulace a nepodložená interpretace mohou naopak vést jen ke zklamání.

Můj názor bude snadno pochopitelný, když se ohlédneme za vývojem v posledních třech letech, kdy vztahy mezi severem a jihem prošly nežádoucími obraty, zvraty a krizí i poté, co se nejvyšší představitelé severu a jihu drželi za ruce a zveřejnili tak významnou dohodu jako společné prohlášení.

Před několika dny jsem slyšela nepříjemnou informaci, že společná vojenská cvičení jihokorejských jednotek a armády USA by mohla pokračovat podle plánu.

Nikdy jsme nediskutovali o rozsahu ani formě společných vojenských cvičení, která mají přijít v tak zásadní době jako nyní.

Považuji to za nežádoucí předehru, která vážně podkope vůli nejvyšších představitelů severu a jihu, chtějících učinit krok k opětovnému obnovení vzájemné důvěry, a dále zatemňuje cestu pokroku mezikorejských vztahů.

Naše vláda a armáda budou pozorně sledovat, zda jihokorejská strana bude v srpnu opět provádět nepřátelská vojenská cvičení, nebo zda učiní jiné, odvážné rozhodnutí.

Naděje nebo zoufalství? To není naše volba.

 

 
 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp