Skip to content

Anekdoty zo života KIM ČONG ILA: Svetlo náklonnosti

Raz smerovala na frontovú líniu kavalkáda automobilov, vrátane jedného so súdruhom Kim Čong Ilom. Kavalkáda práve prichádzala do tunela Mudžige na ceste medzi Pchjongjangom a Wonsanom.

Vo vnútri tunela sedeli a jedli vojaci Kórejskej ľudovej armády, ktorí boli pridelení na opravu tunela.

Súdruh Kim Čong Il, obávajúc sa, že by ich jeho autá mohli rušiť, nariadil zastaviť uprostred tunela. Kavalkáda sa zastavila. Keď zhasli svetlomety automobilov, vojaci zakričali: „Zapnite svetlá!“ Zdalo sa, že im viac vyhovujú svetlomety automobilov než elektrické svetlá, visiace zo stropu tunela.

Funkcionári ohromení ich reakciou chceli opustiť svoje autá a hľadať vysvetlenie. Súdruh Kim Čong Il ich však zadržal a vyzval ich, aby vyhoveli ich žiadosti, pretože by boli prekvapení, keby vedeli, o koho ide.

Po chvíli preniklo do tunela svetlo z automobilov, ktoré rozjasňovalo zle osvetlený interiér. Vojaci začali jasať a smiali sa od radosti. Čas plynul a funkcionári súdruhovi Kim Čong Ilovi navrhli, aby sa pohli ďalej. Povedal však, že by mali nechať rozsvietené svetlá, kým sa vojaci nenajedia, pretože ak okamžite odídu, môže to byť pre nich nepríjemné.

Až neskôr sa vojaci dozvedeli, že mužom, ktorý im túto priazeň urobil, bol ich najvyšší veliteľ súdruh Kim Čong Il.


Anekdoty zo života Kim Čong Ila 1. Pchjongjang : Vydavateľstvo cudzojazyčnej literatúry, 2012, s. 43 – 44