Skip to content

Oslavy 1. mája naprieč celou krajinou

Pchjongjang 2. mája čučche 110 (2021) (KCNA) – Kórejský ľud významne oslávil 1. máj, medzinárodný sviatok pracujúcich celého sveta. Pracujúci vzdali svoju hlbokú úctu v Paláci slnka Kumsusan, najväčšom chráme čučche, v ktorom leží v životnej podobe veľký vodca súdruh Kim Ir Sen a veľký vodca súdruh Kim Čong Il.

Na nádvorí paláca sa masy poklonili pred portrétmi slnečne usmievavých veľkých vodcov. Funkcionári a pracujúci ľudia položili kvetinové koše, kytice a kvety a poklonili sa pred sochami veľkých vodcov na vrchu Mansu a vo všetkých ostatných častiach krajiny a mozaikami zobrazujúcimi veľkých vodcov.

V divadlách a amfiteátroch v Pchjongjangu a po celej krajine sa konali pestré umelecké predstavenia na oslavu 1. mája. Hudobné a tanečné predstavenie Umeleckého zboru Mansude sa odohralo vo Veľkom divadle východného Pchjongjangu a Národný symfonický orchester koncertoval v divadle Moranbong. Vo Veľkom pchjongjanskom divadle zazneli slávne hudobné skladby a odohrali sa scény z revolučných opier, v Národnom divadle bola uvedená revolučná dráma „Krvavý protest na haagskej konferencii“ a kombinované akrobatické predstavenie sa uskutočnilo v pchjongjanskom cirkuse.

Členovia ústredného umeleckého oddielu pre zvýšenie výroby, robotníckej umelecká skupina ústredného výboru Všeobecnej federácie odborových zväzov Kórey, umelecký oddiel ústredného výboru Zväzu poľnohospodárskych pracovníkov, umelecký oddiel ústredného výboru Socialistického zväzu žien, železničný umelecký oddiel, umelecký oddiel stavebnej komisie hlavného mesta a umelecké oddiely zväzu žien v rôznych okresoch vrátane okresov Moranbong a Tedonggang predviedli na rôznych miestach mesta pestré vystúpenia.

Vystúpenia sa tiež konali v provinciách Severný a Južný Pchjongan, provincii Čagang, Severný Hamgjong a rôznych ďalších častiach krajiny. Pestré športové a zábavné hry sa konali napríklad v továrni na valcovanú oceľ v Čchongdžine, v továrni na traktorové príslušenstvo v Hedžu, na družstevnej farme Migok v meste Sariwon a na ďalších miestach.

Funkcionári provincií, miest, krajov, inštitúcií, priemyselných zariadení a družstiev sa stretli s vedcami, technikmi, inovátormi a ďalšími príkladne pracujúcimi ľuďmi, ktorí robia zázraky a inovácie vo všetkých kľúčových odvetviach hospodárskej výstavby, aby im zablahoželali k sviatku. 

Vládni a stranícki funkcionári sa vybrali na staveniská 10 000 bytov v Pchjongjangu, do oceliarskeho komplexu Čchollima, cementární v Sangwone, textilného závodu Kim Čong Suk v Pchjongjangu, na družstvo Tečchong v okrese Unpcha, do továrne na fosfátové hnojivá v Sunčchone, Kim Čchekových železiarní a oceliarní a na ďalšie miesta, aby strávili sviatok spoločne so staviteľmi a robotníkmi. 

Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) – www.kcna.kp