Skip to content

1. den jednání 8. sjezdu Korejské strany práce

 

5. ledna čučche 110 (2021) byl v Pchjongjangu zahájen 8. sjezd Korejské strany práce, aby zhodnotil práci strany od 7. sjezdu v květnu čučche 105 (2016) a stanovil úkoly pro další rozvoj budování socialismu.

Sjezdu se účastní 250 členů Ústředního výboru a 4 750 delegátů zvolených ve stranických organizacích na všech úrovních. Mezi delegáty je 1959 stranických a politických pracovníků, 801 pracovníků státní správy a hospodářství, 408 vojáků, 44 zástupců organizací pracujících, 333 pracovníků vědy, školství, zdravotnictví, literatury, umění a masmédií a 1455 stranických aktivistů na pracovištích. Mezi delegáty je 501 žen. Přítomno je také 2 000 pozorovatelů.

Z pověření politbyra Ústředního výboru předsedá sjezdu místopředseda strany soudruh Kim Če Rjong. Sjezd projedná zprávu Ústředního výboru, zprávu Ústřední kontrolní komise, změny stanov a provede volbu Ústředního výboru.

 

 

Předseda KSP soudruh Kim Čong Un v úvodním projevu ocenil dosažené úspěchy včetně předání více než 20 tisíc nových domů obyvatelům oblastí zasažených přírodními katastrofami a zajištění prevence nákazy během světové zdravotní krize. Uvedl, že v ukončeném pětiletém plánu téměř všechny sektory zaostaly daleko za stanovenými cíli a klíčem překonání obtíží je konsolidace vlastních sil.

V první den sjezdového jednání zahájil soudruh Kim Čong Un přednes zprávy Ústředního výboru, ve které se věnoval úspěchům a nedostatkům při plnění pětiletého plánu 2016-2020 a přípravě nové pětiletky.

 

Na základě informací Korejské ústřední tiskové agentury – KCNA, http://www.kcna.kp

 

Zahájen sjezd boje a pokroku, který se stane významným předělem na cestě všestranného rozvoje socialismu našeho stylu