Skip to content

69. výročí vstupu čínských lidových dobrovolníků na korejskou frontu

Pchjongjang, 25. října čučche 108 (2019) (KCNA) – U příležitosti 69. výročí vstupu čínských lidových dobrovolníků na korejskou frontu byly 25. října položeny věnce u Věže přátelství.

Na slavnostním pokládání věnců byl přítomen místopředseda prezídia Nejvyššího lidového shromáždění soudruh Tche Hjong Čchol, vedoucí oddělení Ústředního výboru Korejské strany práce soudruh Ri Čchang Gun, náměstek ministra zahraničních věcí soudruh Ri Kil Song, příslušní funkcionáři a pracující lid města. Zúčastnil se také chargé d’ affaires ad interim velvyslanectví Čínské lidové republiky v Korejské lidově demokratické republice Čang Čcheng Gang (Zhang Chenggang) a pracovníci zdejšího čínského velvyslanectví, čínští hosté, studenti a Číňané pobývající v KLDR.

 

U věže byl umístěn věnec ve společném jménu Ústředního výboru KSP, prezídia Nejvyššího lidového shromáždění a vlády KLDR. Rovněž byly položeny věnce jménem ministerstva zahraničních věcí, ministerstva lidové bezpečnosti, ministerstva vnějších hospodářských vztahů, ministerstva kultury, Korejského výboru pro kulturní vztahy s cizími zeměmi, Svazu korejsko-čínského přátelství, Městského výboru Korejské strany práce v Pchjongjangu, Lidového výboru města Pchjongjangu, čínského velvyslanectví a další.

Ve stejný den byly položeny věnce na hřbitovy a hroby mučedníků čínských lidových dobrovolníků ve městě Kesong, okrese Hečchang a městě Andžu v provincii Jižní Pchjongan a na dalších místech.

 




 

25. října se uskutečnilo slavnostní zahájení rekonstrukce hřbitova čínských lidových dobrovolníků v obvodě Hjongdžesan v Pchjongjangu. Slavnosti se zúčastnil náměstek ministra správy měst soudruh Čche Song Čchol, příslušní funkcionáři, pracující lid obvodu, chargé d’ affaires ad interim velvyslanectví Čínské lidové republiky v Korejské lidově demokratické republice Čang Čcheng Gang, zaměstnanci čínského velvyslanectví, čínští hosté, studenti a rezidenti v KLDR.

Před hroby byly umístěny věnce jménem ministerstva správy měst, lidového výboru obvodu Hjongdžesan města Pchjongjangu, čínského velvyslanectví a další. Účastníci vzdali chvilkou ticha poctu mučedníkům čínských lidových dobrovolníků. Poté byly předneseny projevy. Řečníci uvedli, že stateční bojovníci čínských lidových dobrovolníků nešetřili své mládí a životy bok po boku s korejským lidem v posvátné válce za odražení ozbrojené imperialistické invaze. Zdůraznili, že rekonstrukce hřbitova přispěje k udržení bojového přátelství zpečetěného krví mezi národy obou zemí a památky mučedníků.

Účastníci zabodli rýče do země na znamení zahájení projektu.

 



 

Boje čínských lidových dobrovolníků v Koreji

 









Hwang Kje Gwang (Huang Jiguan) zalehl v bitvě o průsmyk Sanggam nepřátelskou hlaveň vlastní hrudí. – Ra Song Gjo (Luo Shengjiao)  zachránil tonoucí korejské dítě za cenu svého života.

 

Hřbitov čínských lidových dobrovolníků v okrese Hečchang v provincii Jižní Pchjongan, kde je pochován Mao An Jong (Mao Anying) a další mučedníci

 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp

Časopis “Korea” (“Čoson”) č. 10 / čučche 108 (2019), http://www.korean-books.com.kp