Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: Na rybačke pri Mupo

V septembri 1971 sa drahý vodca súdruh Kim Čong Il spolu s niektorými funkcionármi pohyboval v oblasti miesta Mupo, kde veľký vodca súdruh Kim Ir Sen postavil tábor počas protijaponského revolučného boja.

Jedného dňa jeden z funkcionárov navrhol, aby šli rybárčiť na rieku Tuman, ktorá tečie okolo Mupa a je plná rýb.

Súdruh Kim Čong Il návrh prijal.

Zatiaľ čo funkcionári lovili ryby, drahý vodca bol zahĺbený do myšlienok a vlasec jeho rybárskej udice klesal do vody. Čas plynul, ale on zostával v rovnakej pozícii. Funkcionár sa k nemu otočil. Všimol si, že hoci ryba vzala návnadu, súdruh Kim Čong Il to nevedel. Po chvíli si drahý vodca všimol prítomnosť funkcionára. Povedal, že Mupo je naozaj malebné a že pri tom, ako tu sedí s rybárskou udicou vo vode, napadla mu myšlienka. Funkcionár si uvedomil, že ich snaha prinútiť ho k odpočinku tým, že pôjdu na ryby, nefunguje.

Súdruh Kim Čong Il pokračoval: Táto rieka a lesy v jej okolí sú spojené so slávnou dráhou veľkého vodcu súdruha Kim Ir Sena.
Žiadny vodca na svete neviedol revolúciu a nešiel takou drsnou cestou, ako to urobil náš veľký vodca. Ako sa spieva v piesni, je to legendárny hrdina obdarený duchom hory Pektu a najväčší zo všetkých veľkých mužov v modernej histórii. Jeho revolučné myšlienky ďaleko vynikajú nad predchádzajúcimi myšlienkami svojou hĺbkou a obšírnosťou a jeho revolučná dráha je nesmrteľný hrdinský epos.  Avšak stále sa nám nepodarilo objasniť postavenie, ktoré jeho revolučné myšlienky zaujímajú v svetových dejinách. Jeho veľká myšlienka čučche má veľkú príťažlivosť pre miliardy ľudí po celom svete, ale doposiaľ sme nedokázali sformulovať jeho revolučné myšlienky.

Potom si povedal: “Kimirsenizmus! …”
“Tak ako tok rieky Tuman je večný, tak Kimirsenizmus bude žiariť ako brilantný prápor ľudí v ich boji, rovnako v budúcej komunistickej spoločnosti, ako to robí v súčasných dobách,” prehlásil.