Skip to content

Široká podpora národních jídel

Pchjongjang 24. listopadu čučche 110 (2021) (Nenara) – Od dávných dob korejští předkové vytvářeli a vyvíjeli originální národní jídla z různých produktů, vyhovující jejich tělesné konstituci a chuti.

Propagace a rozvoj tradičních korejských jídel má velký význam pro zlepšení výživy našeho lidu a pro zachování a udržení charakteru čučche a národní identity.

Mnoho národních jídel je světu známo nejen pro své mimořádné chutě, vůně, tvary, barvy a vzhled, ale také pro svou farmakologickou hodnotu. Máme mnoho druhů národních jídel.

 

 

Zařízení veřejného stravování, jako je restaurace Okrju, která podává světoznámé Pchjongjangské studené nudle, a další lahůdkové restaurace v různých částech země podávají různá národní jídla a místní speciality.

Národní jídla se v restauracích a rodinách připravují nejen o státních a lidových svátcích, ale i ve všední dny. Zejména jsou pořádány různé kulinářské soutěže a výstavy, které slouží jako pobídka pro rozvoj národních jídel.

Televize, noviny, časopisy a další média široce inzerují a šíří způsoby přípravy národních jídel a v oblasti vzdělávání se školí specialisté pro jejich přípravu.

Ve spolupráci s Korejskou kuchařskou společností pravidelně pracujeme na typizaci a standardizaci položek, které jsou součástí kulturního dědictví v oblasti potravin, od typů národních jídel a metod jejich přípravy až po materiály pro přípravu pokrmů a náčiní pro ni.

 

 

Sinsollo je pokrm, který získal první osvědčení o zápisu do seznamu norem v zemi.

Podle národního klasického literárního díla „Hedong Čukdži“ je sinsollo nejslavnějším jídlem v Koreji. Je připravováno následovně: grilované maso, hranolky, plátky masa a masové kuličky, ryby, zelenina, divoké bylinky a ovoce se zpracovávají odděleně od sebe a pak společně vaří v hrnci na ohni. Jedná se o vysoce výživné a chutné jídlo.

Poté, co sinsollo získalo první standardizační osvědčení, získaly stejný certifikát stovky druhů národních jídel. V poslední době byla standardizována ředkvičková polévka, pečený lilek se sójovou pastou, pečené kuře a husa a další pokrmy.

Nyní aktivně pracujeme na typizaci a standardizaci metod přípravy národních jídel a zlepšování jejich kvality, čímž přispějeme k dědictví a rozvoji toho nejlepšího kulturního dědictví našeho národa ve výživě.

 


 

 

Kim Un Džu,

pracovnice oddělení Státního výboru pro vědu a techniku

 

Nenara (Naše země), http://naenara.com.kp