Skip to content

Prohlášení Společnosti Pektusan k 21. výročí Společné deklarace severu a jihu a 3. výročí 1. summitu KLDR-USA

Společnost česko-korejského přátelství Pektusan sleduje, jak probíhají jednání o míru a znovusjednocení na Korejském poloostrově. Je tomu již dvacet jedna let, kdy došlo k uzavření Společné deklarace 15. června (2000). Situace se však od té doby nezlepšuje.

Odsuzujeme jih, který ostře vyhrocuje situaci zejména tím, že neustále provokuje KLDR pořádanými cvičeními o značné síle armádních uskupení. Tato vojenská cvičení vyvolávají u KLDR a pokrokových lidí celého světa vážné obavy z možnosti vyvolání válečného konfliktu.

Odsuzujeme zejména nehorázné a nepřípustné vměšování USA přítomností svých vojsk přímo v jižní Koreji a neustálým podněcováním nepřátelských akcí jihu proti KLDR.

 

 

Situace ve vztazích mezi severem a jihem nabírají krajně nebezpečný ráz. Příslušníci vojsk USA musí co nedříve opustit území Koreje a přispět tak společně s jihem k uklidnění situace.

Odsuzujeme také neustále zvyšování sankcí vůči KLDR Radou bezpečnosti OSN, Evropskou unií a jednotlivými proamericky orientovanými státy.

KLDR se musí bránit neustálému vyhrožování USA a jihu. Za to, že takto koná, dostává jednu sankcí za druhou. Všechny mají společný cíl – zastavit severní Koreji přísun materiálů a veškerých finančních prostředků.

Hrozby ze strany jižní Koreje a USA nepomáhají zlepšit situaci. Jak Soul, tak USA musí přestat s pohrůžkami.

Maršál Kim Čong Un se snažil vykonat mnoho pro zlepšení vztahů s USA. Byla to zejména jeho výrazná iniciativa, když svou neúnavnou činností docílil toho, co nikdo na světě neočekával, že došlo k setkání předsedy Kim Čong Una a prezidenta USA Trumpa. Byl to vůbec první summit KLDR-USA (v Singapuru 12. 6. 2018).

Celý svět se domníval, že podepsáním Společného prohlášení dojde k ukončení nepřátelských vztahů mezi oběma zeměmi a bude vybudován trvalý mírový mechanismus na Korejském polostrově.

KLDR pod vedením maršála Kim Čong Una v dobrém úmyslu přispěla k naplnění Společného prohlášení například tím, že navrátila pozůstatky amerických vojáků zahynulých ve válce v letech 1950-1953.

USA se však snažily a snaží i nadále místo řešení problémů neustálou přítomností na vojenských cvičeních a sankcemi pokračovat  v konfrontační politice vůči KLDR.

Společnost česko-korejského přátelství Pektusan se plně staví na stranu KLDR při respektování zachování její suverenity, zabezpečení obranyschopnosti a  požadavku zrušení sankcí. Požadujeme, aby USA stáhly svá vojska z Korejského poloostrova a uzavřely s KLDR po 68 letech mírovou smlouvu.

 

Společnost česko-korejského přátelství Pektusan

V Praze dne 10. června 2021