Skip to content

Majiteľ juhokórejského vydavateľstva zadržaný za vydanie pamätí súdruha KIM IR SENA

V kanceláriách vydavateľstva Mindzok sarangbang v Soule bola 26. mája 2021 vykonaná razia juhokórejských bábkových bezpečnostných síl pre trestný čin zverejňovania pamätí prezidenta Kim Ir Sena Vo víre storočia.

Na základe „zákona o národnej bezpečnosti“ v južnej Kórei polícia a Národná bezpečnostná agentúra zatkli majiteľa Mindzok sarangbang Kim Seung Kjuna. Teraz Kim Seung Kjun a jeho zamestnanci čelia hrozbe dlhého trestu odňatia slobody a vysokým pokutám za zverejnenie knihy Vo víre storočia.

Odkedy vyšli memoáre prezidenta Kim Ir Sena v apríli 1992, boli publikované a distribuované po celom svete, vrátane Českej republiky. Obyvatelia južnej – okupovanej časti Kórejského polostrova mali pri nedávnom vydaní publikácie Vo víre storočia príležitosť dozvedieť sa o epických revolučných aktivitách súdruha Kim Ir Sena a boji za oslobodenie Kórey od japonského kolonializmu v 30. rokoch.

Toto rozhodnutie zadržať Kim Seung Kjuna a zakázať publikáciu Vo víre storočia je mimoriadne reakčným konaním juhokórejských orgánov, ktoré je v rozpore s prianím miliónov Kórejcov, ktorí si želajú znovuzjednotenie národa. Pokrokovo zmýšľajúci ľudia žiadajú zrušiť “zákon o národnej bezpečnosti” a prepustiť Kim Seung Kjuna na slobodu.

Na základe článku Britskej asociácie priateľstva s Kóreou (KFA UK)