Skip to content

Tri generácie kúzelníckej rodiny

Súdruh Kim Tchek Song bol v 70. rokoch minulého storočia všeobecne známy po celej krajine, keď KĽDR na obdiv sveta pozdravila zlatý vek v oblasti umenia a literatúry. Pred jeho érou bavili kúzelníci divákov kúzlami, ktoré zahŕňali jednoduché triky a optické klamy, ale súdruh Kim veľmi ovplyvnil mágiu v tom, aby sa vyvinula v umenie, ktoré pomáha ľuďom prejaviť ich tvorivosť a stimuluje ich duševný rozvoj.

Predstavil na pódiu viac ako 200 kúzelníckych kúskov, ako napríklad “Kvetinový kôš”, “Bohatá úroda jabĺk” a “Nekonečný prúd hodvábu”, a získal ceny na niekoľkých medzinárodných kúzelníckych festivaloch. Je nositeľom Ceny Kim Ir Sena, vyznamenania “Hrdina práce” a titulu Ľudový umelec.

Po svojom odchode z javísk sa súdruh Kim ujal funkcie vedúceho kúzelníckeho oddelenia Akrobatickej školy v Pchjongjangu v rámci Národného akrobatického súboru a doteraz trénuje veľa kúzelníkov.

Medzi jeho žiakmi sú aj dvaja jeho synovia. Súdruh Kim Čchol, starší, sa našiel v nápaditých trikoch s rukou a Kim Kwang Čchol, mladší, sa špecializuje na emocionálnu stránku a psychologické triky. Vo svojej práci vyvíjali maximálne úsilie pre to, aby zhmotnili pohľad svojho otca na mágiu, a to, že má ísť o umeleckú formu, ktorá prináša ľuďom radosť a zábavu. Vytvorili veľa kúzelníckych predstavení, ktoré boli hodnotené veľkým potleskom doma i v zahraničí. Obaja získali Cenu Kim Ir Sena a titul Ľudový umelec. V súčasnosti Čchol vedie kúzelnícke oddelenie Národného akrobatického súboru a Kwang Čchol je režisérom a účinkuje aj na pódiách.

Tradícia kúzelníckej rodiny prešla na tretiu generáciu. Po stopách svojich predkov ďalej kráčajú Kim Ču Song a Kim Kwang Song, ktorí sú vnukmi Kim Tchek Songa. Aj keď majú iba 3 – 4-ročné skúsenosti, už uskutočnili svoje vlastné kúzelnícke kúsky, ako napríklad “Nad vodou” a “Zarovno s autobusom”, ktoré sa tešia veľkej obľube. Snažia sa vo svojich predstaveniach uplatniť najnovšie výdobytky vedy a techniky.

Ambíciou rodiny kúzelníkov, ktorá je známa už po tri generácie, je pozdvihnutie kúzelníckeho umenia na vyšší stupeň pomocou inovácií, odvážnej tvorivosti a neustáleho pokroku.
 


 

Naša vlasť (Nenara) – naenara.com.kp