Skip to content

Vojenská přehlídka na počest 8. sjezdu KSP

 

Pchjongjang, 15. ledna čučche 110 (2021) (KCNA) – Večer 14. ledna se na Kim Ir Senově náměstí v Pchjongjangu konala vojenská přehlídka na počest 8. sjezdu Korejské strany práce.

Na zvláště vyzdobené pódium se dostavil Vokální a instrumentální soubor Komise pro státní záležitosti a Ústřední vojenský orchestr Ministerstva obrany, aby hrály přehlídkovou hudbu.

Přehlídkové oddíly vstoupily slavnostním pochodem na náměstí. Motorizované kolony se seřadily na ulicích k náměstí a demonstrovaly nevyčerpatelně mohutnou sílu ozbrojených sil republiky. Letecké eskadry také čekaly na rozkaz ke vzlétnutí.

Na pódium se dostavil generální tajemník Korejské strany práce, předseda Komise pro státní záležitosti Korejské lidově demokratické republiky, vrchní velitel ozbrojených sil KLDR soudruh Kim Čong Un. Výkřiky „Hurá!“, „Kim Čong Un“ a „Oddaná obrana“ na projev úcty otřásly nebem i zemí a ohňostroj jasně ozářil noční oblohu.

 

 

Soudruh Kim Čong Un zamával nadšeně jásajícím účastníkům přehlídky a masám. Děti předaly kytice vonných květů soudruhu Kim Čong Unovi a kádrům strany, vlády a armády.

Na tribunu se dostavili soudruzi Čche Rjong He, Čo Jong Won, Ri Pjong Čchol a Kim Tok Hun a členové řídícího orgánu 8. Ústředního výboru strany a velitelského štábu armády. Pozvány sem byly staré kádry, které dlouho pracovaly na vysokých pozicích strany, vlády a armády, mezi nimi soudruzi Kim Jong Nam, Čche Jong Rim, Jang Hjong Sop, Kim Ki Nam, Čche Tche Bok, Kim Kjong Ok, Ri Jong Mu a Pak Pong Džu.

Na místech pro hosty byli přítomni účastníci 8. sjezdu KSP a zvláštní hosté. Za zvuku písně „Slavná vlast” bylo vystřeleno 21 dělostřeleckých salv.

 

 

Ministr obrany KLDR soudruh Kim Čong Gwan přednesl projev. Poté se konal obřad vztyčení státní vlajky. Všichni účastníci vzdali státní vlajce hlubokou poctu.

Náčelník generálního štábu Korejské lidové armády maršál KLA soudruh Pak Čong Čchon podal zprávu místopředsedovi Ústřední vojenské komise KSP maršálu KLA soudruhu Ri Pjong Čcholovi, že přehlídkové oddíly jsou seřazeny k zahájení přehlídky.

Soudruh Ri Pjong Čchol zkontroloval přehlídkové jednotky. Zdvořile oznámil soudruhu generálnímu tajemníkovi KSP, že vojenská přehlídka na počest 8. sjezdu KSP je připravena k zahájení.

Vojenská přehlídka začala svižným pochodem pod vedením velitelského vozu s náčelníkem generálního štábu maršálem Pak Čong Čchonem.

 

 

Přehlídkový let pozdravil velký Ústřední výbor strany.

Za skupinou konvojových letadel přeletěli přes náměstí červení sokoli ve tvaru znaku strany a odpálili ohňostroj, který skvěle rozjasnil noční oblohu.

Skupina letadel odrážející štěstí a silné vzrušení z oslav 8. sjezdu strany jako další mimořádné politické události v dějinách bojové cesty naší strany zobrazila na obloze ohňostrojem číslo „8“.

Začal průjezd kolon mechanizovaných jednotek vedených kolonou obrněných vozidel. Za kolonami nejnovějších taktických raket postupovala vpřed kolona prototypových tanků. Kolony nejnovějšího samohybného dělostřelectva odhalily nádherný obraz rozvoje našich dělostřeleckých sil.

 

 

Naše spolehlivé oddíly raket, disponujících mocnou údernou silou schopnou preventivně a důsledně ničit všechny zahraniční nepřátele naší země, hromově otřásly zemí.

Nejmocnější zbraně na světě, balistické rakety odpalované z ponorek, vyjely na náměstí jedna po druhé a mocně demonstrovaly sílu revolučních ozbrojených sil.

Na závěr vojenské přehlídky byly znovu odpáleny ohňostroje.

Vážený soudruh Kim Čong Un srdečně zamával nadšeně jásajícím masám.

Náměstí bylo naplněno vysokým revolučním nadšením všech účastníků odhodlaných vždy kráčet jedinou cestou socialismu našeho stylu s velkou národní hrdostí, že vedou revoluci pod vedením soudruha Kim Čong Una, a s důvěrou a optimismem ohledně skvělé budoucnosti.



Ministr obrany KLDR soudruh Kim Čong Gwan

 






























































































 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp