Skip to content

Ľudová pieseň Singosanská balada

Medzi národné nehmotné dedičstvo patrí ľudová pieseň Singosanská balada vytvorená v oblasti Singosanu v provincii Kangwon. Spočiatku sa spievala ako ľudová pieseň v oblasti východného pobrežia. V polovici 10. rokov 20. storočia vznikla v okolí Kosanu  nová dedina, ktorá sa začala nazývať „Singosan“, čo znamená nový Kosan. Jej obyvatelia spievali pieseň začínajúcu slovom „singosani“ na začiatku verša. Odvtedy dostala pieseň názov Singosanská balada.

Pieseň sa začala rýchlo šíriť po celej krajine od začiatku 30. rokov 20. storočia, keď bola nahraná na platňu. Pred oslobodením Kórey (august 1945) obsahovali slová piesne romantický obsah a ľudové výrazy. Po oslobodení bol prepísaný tak, aby odrážal čerstvé a radostné pocity života ľudí, a spievali ju členovia amatérskych umeleckých skupín i umelci.

Pre vynikajúcu melódiu boli jej slová znovu upravené. Ešte dnes miestni obyvatelia na v oblasti hory Kumgang, vrátane okresu Kosong v provincii Kangwon, oslavujú štátne sviatky a dni voľna, na ktorých tancujú a spievajú túto ľudovú pieseň.

Hudobná univerzita Kim Won Gjuna v Pchjongjangu a ďalšie vzdelávacie inštitúcie učia pieseň začínajúcich hudobníkov a národné umelecké skupiny ju uvádzajú na pódiách.

Nenara (Naša vlasť) – http://naenara.com.kp