Skip to content

Najpredávanejšie knihy roka

Pchjongjang, 14. decembra čučche 109 (2020) (Pyongyang Times) – O nové knihy je u zákazníkov v kníhkupectve Sosong v Pchjongjangu veľký záujem. „Kultúrny vplyv klasických kníh sa nikdy nedá nahradiť elektronickými knihami. Pre starších ľudí vrátane mňa je práve čítanie kníh kultúrnym zážitkom. Papierové knihy mi prinášajú veľké potešenie, keď sa môžem naplno ponoriť do ich čítania a pamätať si ich obsah v ktorejkoľvek chvíli,“ uviedla súdružka Čche Son Hi, obyvateľka Pchalgol-dong č. 2 v obvode Mangjongde v Pchjongjangu.

Dopyt po klasických knihách dnes stále rastie, hoci elektronické publikácie sú úzko spojené s každodenným životom. Román Červená žiara šíriaca sa svetom, ktorý vydalo Vydavateľstvo umenia a literatúry ako súčasť cyklu románov „Nesmrteľné vedenie“, vzbudil veľký záujem ľudí. “Aj keď uplynulo takmer desať rokov od odchodu veľkého vodcu súdruha Kim Čong Ila, som plne presvedčený, že kórejský ľud si stále pamätá na jeho nesmrteľné vodcovské zásluhy a ušľachtilé činy opisované v tejto knihe,” hovorí súdruh Kim Song Il, odborný pracovník vo Vydavateľstve umenia a literatúry. Dodal, že kniha sa stala bestsellerom, pretože živo popisuje vodcove zásluhy na definovaní kimirsenizmu ako hlavnej ideológie a konečného programu Kórejskej strany práce prostredníctvom súčasných historických faktov.

Čitateľov oslovuje aj Omladenie, prvý z cyklu románov „Nesmrteľné medzníky“, ktorý ukazuje veľkosť a revolučné zásluhy váženého najvyššieho vodcu súdruha Kim Čong Una. „Knihu som začal čítať s veľkým záujmom, pretože je to prvý román, ktorý popisuje osobnostné vlastnosti Najvyššieho vodcu ako veľkého človeka. Hlboký dojem na mňa urobil jeho ušľachtilý zámer vybudovať z našej krajiny krajinu vzdelania a talentu,“ popisuje dojmy z knihy súdružka Čche Son Hi.

V poslednom období sú tiež medzi čitateľmi vyhľadávané romány Rýchly prúd života a Čo treba stratiť a čo získať, ktoré vyobrazujú vlastenectvo a ducha obrany krajiny, ktorým žijú Kórejčania. Najmä druhá z nich, ktorá sa odohráva na pozadí obdobia strategického a dočasného ústupu počas ťažkých skúšok vo vojne za oslobodenie vlasti v rokoch 1950 až 1953, sa dotkla sŕdc mladých ľudí a pomáha budúcim generáciám znovu si uvedomiť vzácnosť krajiny presiaknutej krvou mučeníkov.

Podľa Kim Song Ila viac ako 60 druhov nových kníh vrátane zbierok literárnych diel a kníh o teórii umenia a literatúry prebudilo v poslednom období záujem čitateľov.

 

 

The Pyongyang Times – http://www.pyongyangtimes.com.kp/