Skip to content

Rozdiel v riešení bytovej otázky v socialistickej a kapitalistickej spoločnosti

Pchjongjang, 27. mája čučche 109 (2020) (KCNA) – Rozšírené zasadnutie politického byra Ústredného výboru Kórejskej strany práce, ktoré sa konalo vo februári, sa zaoberalo praktickými opatreniami na podporu výstavby domov v Pchjongjangu a miestnych oblastiach.

V rámci projektu tretej etapy výstavby mesta Samdžijon bola od začiatku roka dokončená výstavba viac ako stovky obytných budov a stovky domov boli postavené v banskej dedine v robotníckom obvode Sinhong v okrese Hočchon v provincii Južný Hamgjong.

Súčasne sa okolo medzinárodného letiska Pchjongjang vážne rieši projekt výstavby domov pre viac ako 1 000 rodín. A veľké množstvo domov je vo výstavbe i v okrese Rjongčchon v provincii Severný Pchjongan a ďalších oblastiach krajiny.

Všetky domy postavené na štátne náklady sa prideľujú bezplatne, pričom táto zásada je v KĽDR právne zaručená.

Súdruh Ri Ok Gum, obyvateľ ulice Rjomjong v Pchjongjangu, pre KCNA povedal: Pred tromi rokmi navštívili môj byt cudzinci a povedali, že v ich krajine by stál státisíce dolárov. Ich slová ma veľmi prekvapili.

Toto je realita KĽDR, v ktorej ľudia nemajú šajnu o cene domu a nájomnom.

Naopak, v kapitalistickej spoločnosti ceny nehnuteľností a nájomné čoraz viac rastú.

Iba v Spojených štátoch amerických údajne putuje z miesta na miesto bez vlastných domovov viac ako 500 000 ľudí.

Táto skutočnosť z hľadiska problému bývania dobre ukazuje rozdiel medzi socialistickou spoločnosťou v KĽDR založenou na princípe „ľudia na prvom mieste“ a kapitalistickou spoločnosťou, ktorá neustále iba hovorí o „bohatstve“.

Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) – www.kcna.kp