Skip to content

Anekdoty zo života KIM ČONG ILA: Kozmetika Pomhjanggi

8. marca 2008 bolo Veľké divadlo východného Pchjongjangu plné vzrušenia.

Veľký vodca súdruh Kim Čong Il spolu s poslancami Najvyššieho ľudového zhromaždenia, vyššími funkcionárkami Demokratického zväzu žien, spisovateľkami, novinárkami, hlásateľkami, inovátorkami práce a umelkyňami sa zúčastnil vystúpenia pri príležitosti Medzinárodného dňa žien.

Keď predstavenie skončilo a súdruh Kim Čong Il opustil divadlo, funkcionár vystúpil na pódium a oznámil, že súdruh Kim Čong Il poslal všetkým umelcom a publiku darčeky a že sa čoskoro začne ich slávnostné odovzdávanie.

Táto správa divákov prekvapila. Darčeky aj pre nás? Práve sme si vychutnali umelecké predstavenie. Pre vystupujúcich umelcov by to bolo v poriadku, pretože museli tvrdo trénovať.

Na slávnostnom ceremoniáli boli odovzdané dary pozostávajúce zo sady špičkovej kozmetiky Pomhjanggi a niekoľkých druhov potravín každému z viac ako tisíc vystupujúcich a členov publika.

Nevedeli však, ako boli dary pripravené. Jedného neskorého večera pár dní predtým sa opýtal súdruh Kim Čong Il na výrobnú kapacitu kozmetického závodu Sinuidžu a povedal:
– „Som rád, že fabrika dokáže zajtra vyrobiť 1 500 sád kozmetiky Pomhjanggi. Potrebujem ich na Medzinárodný deň žien.“

Potom zavolal funkcionárovi a povedal, že kozmetika by sa mala prepraviť do Pchjongjangu vlakom, pretože by sa mohla poškodiť, ak by sa prepravovala nákladným autom alebo autobusom.

Tesne predtým, ako sa začalo predstavenie k Medzinárodnému dňu žien, súdruh Kim Čong Il oficiálne informoval, že dá dary aj mužským vystupujúcim; pretože ich manželky potom budú veľmi šťastné.