Skip to content

Návšteva súdruha Si Ťin-pchinga v KĽDR (2. deň)

Pchjongjang, 21. júna čučche 108 (2019) (KCNA) – Štátna návšteva generálneho tajomníka ÚV Komunistickej strany Číny a prezidenta Čínskej ľudovej republiky súdruha Si Ťin-pchinga pokračovala v piatok 21. júna druhým dňom návštevy, v rámci ktorého prezident Si Ťin-pching položil kvetinový kôš k Veži priateľstva a bol usporiadaný slávnostný obed oboch najvyšších predstaviteľov.

Pri Veži priateľstva privítal súdruha Si Ťin-pchinga a jeho manželku Peng Liyuan vážený najvyšší vodca súdruh Kim Čong Un so svojou manželkou súdružkou Ri Sol Džu.

Na slávnostnom položení kvetinového koša boli prítomní Ding Xuexiang, Yang Jiechi, Wang Yi, On Lifeng, Song Tao a ďalší členovia čínskej delegácie. Zúčastnili sa ho aj Čche Rjong He, Pak Pong Džu a ďalší vyšší predstavitelia strany, vládnych orgánov, orgánov ozbrojených síl a funkcionári.

Pri veži priateľstva stála čestná stráž Kórejskej ľudovej armády.

Zahrali štátne hymny oboch krajín a potom bol k veži umiestnený kvetinový kôš v mene súdruha Si Ťin-pchinga.

Na stužke bol napísaný text „Mučeníci dobrovoľníkov čínskeho ľudu budú nesmrteľní“.

Súdruh Kim Čong Un a súdruh Si Ťin-pching spolu s ostatnými účastníkmi ticho vzdali hold pamiatke mučeníkov z radu dobrovoľníkov čínskeho ľudu.

Potom sa uskutočnil pochod čestnej stráže KĽA.

Súdruh Si Ťin-pching a jeho manželka Peng Liyuan pri pohľade na vežu priateľstva povedali, že je symbolom čínsko-kórejského priateľstva spečateného krvou.

Do knihy návštev čínsky prezident Si Ťin-pching napísal:

Priateľstvo bude uchovávané po generácie v súlade s túžbou mučeníkov.

Si Ťin-pching

21. júna 2019

 


Neskôr vážený najvyšší vodca súdruh Kim Čong Un so svojou manželkou navštívil rezidenciu pre čestných hostí, kde bol ubytovaný čínsky prezident Si Ťi-pching s manželkou, a usporiadal pre nich slávnostný obed.

Najvyšší vodcovia oboch krajín a ich manželky si vymenili vrelé pozdravy a spoločne sa prešli záhradou v areáli rezidencie, aby prehĺbili svoje priateľstvo v harmonickej atmosfére. Najvyšší vodcovia sa rozprávali o vnútornej a vonkajšej politike svojich krajín a viedli hlbokú konverzáciu s výmenou konštruktívnych názorov na domáce a medzinárodné otázky spoločného záujmu.

Pokračovali v diskusii o sérii plánov na posilnenie spolupráce, ktorá by mala byť tento rok zintenzívnená pri príležitosti 70. výročia vzniku diplomatických väzieb medzi KĽDR a Čínou, v záujme dosiahnutia väčšieho zadosťučinenia  v priateľských vzťahoch medzi KĽDR a Čínou, za účelom podpory pozitívneho vývoja situácie na Kórejskom polostrove.

Potom vážený najvyšší vodca strany, štátu a ozbrojených síl KĽDR súdruh Kim Čong Un a jeho manželka Ri Sol Džu priviedli súdruha Si Ťin-pchinga a jeho manželku Peng Liyuan na špeciálne obedné miesto v rozáriu Rezidencie pre čestné návštevy Kumsusan a obedovali spolu v srdečnej atmosfére ako členovia rodiny.

Súdruh Kim Čong Un a súdruh Si Ťin-pching poukázali na skutočnosť, že počas piatich vzájomných návštev za niečo viac ako rok viedli hlbokú komunikáciu, ako aj vynikajúce a prospešné rozhovory, aby si navzájom porozumeli, dosiahli konsenzus v dôležitých otázkach, prehĺbili dôveru a vytvorili špeciálne vzťahy priateľstva, vyjadrujúc vôľu v budúcnosti pokračovať a oslavovať priateľské vzťahy medzi oboma stranami a oboma krajinami, bez ohľadu na medzinárodnú situáciu.

Súdruh Si Ťin-pching a jeho manželka Peng Liyuan vyjadrili svoju vďaku súdruhovi Kim Čong Unovi a jeho manželke Ri Sol Džu za úprimnú pohostinnosť a nadšenie z priebehu ich návštevy Pchjongjangu.

Obed pokračoval v harmonickej atmosfére oplývajúcej pocitmi priateľstva.


Po svojej úspešnej návšteve sa v piatok 21. júna populudní čínsky prezident Si Ťin-pching vrátil svojím špeciálnym lietadlom do vlasti.

Najvyšší vodca strany, štátu a ozbrojených síl súdruh Kim Čong Un spolu so svojou ženou Ri Sol Džu odprevadili prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho manželku Peng Liyuan na medzinárodné letisko Pchjongjang.

Na letisku boli prítomní aj ďalší významní stranícki funkcionári vrátane súdruhov Čhe Rjong He, Pak Pong Džu, Ri Man Gon, Ri Su Jong, Čhe Hwi, Kim Jong Čchol, Ri Jong Ho, Kim Nung O, súdružky Kim Jo Džong a veľvyslanca KĽDR v Číne súdruha Či Če Rjonga.

Prítomní tiež boli súdruhovia Kim Su Gil, Ri Jong Gil, No Kwang Čchol a ďalší veliaci dôstojníci Kórejskej ľudovej armády, rovnako ako aj Li Jinjun, čínsky veľvyslanec v KĽDR a pracovníci jeho veľvyslanectva.

Automobily prepravujúce blízkych čínskych priateľov prišli na letisko uprostred vrelej vravy občanov.

Súdruh Kim Čong Un a súdružka Ri Sol Džu vrele podali ruky súdruhovi Si Ťin-pchingovi a Peng Liyuan, ktorí vystúpili z auta a vymenili s nimi pozdravy.

Uskutočnil sa ceremoniál na rozlúčku s prezidentom Si Ťin-pchingom, pri ktorom obaja najvyšší predstavitelia Číny a KĽDR zhliadli čestnú stráž KĽA a obdržali krásne kytice od detí.

Najvyšší vodcovia oboch krajín sa navzájom rozlúčili s predstaviteľmi druhej strany.

Súdruh Kim Čong Un a súdruh Si Ťin-pching sa rozlúčili, sľubujúc, že ​​budú neustále prinášať rozkvet a rozvoj priateľstva KĽDR a Číny v novej veľkej ére v súlade s prianím oboch strán a národov.

Potom Si Ťin-pching a Peng Liyuan zamávali občanom a nastúpili do lietadla.

Lietadlo vzlietlo z letiska o 15:30.

Vážený súdruh najvyšší vodca spolu s manželkou dlho mávali smerom k lietadlu, ktoré nieslo priateľské posolstvo čínskeho ľudu.

Prevzaté z Kórejskej ústrednej tlačovej agentúry (KCNA) – www.kcna.kp