Skip to content

Prohlášení Společnosti česko-korejského přátelství Pektusan k 1. výročí summitu KLDR – USA

Praha, 3. června čučche 108 (2019) – V souvislosti s blížícím se 1. výročím summitu KLDR – USA a přijetí společného prohlášení předsedy Kim Čong Una a prezidenta Donalda J. Trumpa Společnost česko-korejského přátelství Pektusan a Česká skupina pro studium a uskutečnění myšlenky čučche se znepokojením sledují intriky reakčních sil, zaměřené proti Korejské lidově demokratické republice a proti duchu společného prohlášení obou nejvyšších představitelů z 12. června 2018.

Korejská lidově demokratická republika přistoupila k rozhovorům na nejvyšší úrovni s USA jako silná a důstojná socialistická země, která uhájila nezávislost před všemi imperialistickými hrozbami. Dvě setkání nejvyšších představitelů KLDR a USA byla příkladem rozvoje dlouholetého úsilí socialistické Koreje o trvalý a spravedlivý mír a přátelské mezinárodní vztahy. KLDR velkoryse deklarovala zájem o ukončení nepřátelských vztahů, ačkoli USA se nikdy neomluvily za zločiny spáchané v průběhu válečné agrese na Korejském poloostrově a přestože jejich okupační vojska zůstávají na jihu Koreje.

Po prvním summitu provedla KLDR vážné kroky k naplnění dohod, včetně přerušení jaderných testů a zkušebních střeleb mezikontinentálních balistických raket. Oproti tomu USA vystoupily s nehorázným požadavkem na jednostranné jaderné odzbrojení KLDR, vedou proti ní pomlouvačnou kampaň o „otázce lidských práv“ a trvají na pokračování nezákonných sankcí. Okupační vojska USA nadále pořádají cvičení v jižní Koreji pro útok na sever.

KLDR nikomu nevnucuje své společenské zřízení, ale nenechá si jej také vnucovat od jiných. Nikdy nevedla nespravedlivou válku, neměla územní požadavky vůči jiným státům a nikdy je neohrožovala. Trvat na jejím jednostranném jaderném odzbrojení při trvajícím jaderném ozbrojení několika dalších států a při vojenské okupaci jihu Koreje a ostrovů v Tichomoří je nepřípustnou pirátskou logikou imperialistů.

Společnost česko-korejského přátelství Pektusan a Česká skupina pro studium a uskutečnění myšlenky čučche v zájmu nastolení trvalého a spravedlivého míru na Korejském poloostrově a přispění k nastolení mírové spolupráce na celém světě vyzývají mezinárodní společenství ke zrušení hospodářských sankcí proti socialistické Koreji a k navázání oboustranně prospěšných vztahů. Vyzývají vlády České republiky a Slovenské republiky k obnově přátelských vztahů se socialistickou Koreou, které byly navázány před 70 lety, při současném respektování  národní nezávislosti a nevměšování do vnitřních záležitostí.

 

Společnost česko-korejského přátelství Pektusan

Česká skupina pro studium a uskutečnění myšlenky čučche

V Praze dne 3. června čučche 108 (2019)