Skip to content

Čo predstavuje Deň songunu – špeciálny článok Dr. Dermota Hudsona

25. august je v Kórejskej ľudovodemokratickej republike známy ako Deň songunu, pretože 25. augusta 1960, pred 58 rokmi, veľký vodca súdruh Kim Čong Il začal svoje songunské revolučné vodcovstvo tým, že dal bodové usmernenie historickej 105. soulskej Rju Kjong Suovej tankovej divízii KĽA.

Táto jednotka Kórejskej ľudovej armády (KĽA) nebola žiadnou bežnou jednotkou KĽA, ale zapísala sa do revolučnej histórie tým, že ako prvá vstúpila do Soulu počas Vlasteneckej oslobodeneckej vojny v roku 1950, čím získala najvýznamnejšie zásluhy pri oslobodzovaní Soulu od americkej imperialistickej koloniálnej vlády. Jednotka bola pomenovaná po slávnom protijaponskom revolučnom bojovníkovi Rju Kjong Suovi.

Súdruh Kim Čong Il navštívil 105. tankovú divíziu spolu s veľkým vodcom Kim Ir Senom. V čase, keď súdruh Kim Čong Il navštívil jednotku, bola medzinárodná situácia veľmi napätá a vskutku zložitá. Americkí imperialisti zintenzívňovali svoje vojnové provokácie, no ešte horšie bolo, že jednota medzinárodného komunistického hnutia bola podkopaná vznikom moderného revizionizmu, ktorý hlásal bezzásadový kompromis a kapituláciu socialistických krajín imperializmu. Neskôr sa moderní revizionisti v istej socialistickej krajine dokonca snažili jednostranne odzbrojiť, roztaviť tanky a zbrane. Kórejská ľudovodemokratická republika, ktorá čelila neustálym provokáciám a tlaku amerických imperialistov, to mohla urobiť tiež. Namiesto toho nasledovala cestu budovania silných ozbrojených síl založených na ideológii čučche a spoliehajúcich sa na seba, vďaka čomu sa Kórejská ľudová armáda stala hlavnou silou revolúcie.

Od roku 1960 do roku 2011 veľký vodca súdruh Kim Čong Il, vykonával svoje songunské revolučné vedenie bez prerušenia, zastavenia alebo marenia času počas cesty. Navštívil 5 200 vojenských jednotiek bez ohľadu na počasie, niekedy cestoval po nebezpečných a strmých horských cestách alebo sa plavil v rozbúrených vlnách mora, aby navštívil jednotky KĽA na ďalekých ostrovoch. Súdruh Kim Čong Il navštívil aj Panmundžom, kde leží frontová línia medzi imperializmom a socializmom.

Kórejská ľudová armáda zmarila agresívne provokácie amerických imperialistov, ako napríklad “Incident Pueblo” v roku 1968, Incident EC121 v roku 1969, Panmundžomský incident z roku 1976, zostrelenie vrtuľníka v roku 1994 a prvá a druhá jadrová kríza.

Kórejská ľudová armáda sa stala armádou, ktorá je silná technicky aj ideologicky. Je schopná čeliť akémukoľvek agresorovi. Vďaka revolučnému vedeniu veľkého vodcu súdruha Kim Čong Ila na princípoch politiky songun sa KĽDR stala jadrovou mocnosťou. Teraz je KĽDR schopná sadnúť si a rokovať s ktoroukoľvek krajinou ako rovný s rovným.

Svedčí to o tom, že úspechy revolučného songunského vedenia veľkého vodcu súdruha Kim Čong Ila sú skvelé a právom sa slávia ako Deň songunu.

Dr. Dermot Hudson
prezident asociácie pre štúdium politiky songun v Spojenom kráľovstve
predseda Anglickej študijnej skupiny myšlienky čučche
oficiálny delegát Asociácie britsko-kórejského priateľstva
predseda Výboru britskej solidarity pre mier a znovuzjednotenie Kórejského polostrova
čestný zástupca medzinárodného výboru pre štúdium songunu