Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: Sovietsky maršal sa stane učeníkom Kim Čong Ila

Dmitrij Jazov, minister obrany a maršal bývalého Sovietskeho zväzu, je veľmi skúsený vo vojenských záležitostiach. Nazývajú ho “vojenskou encyklopédiou.”

Počas sovietskej éry raz prekvapil svojho amerického náprotivka.
Pri rozhovoroch s americkým ministrom obrany Frankom Carluccim došlo na tému americkej občianskej vojny. Povedal Američanovi, v ktorej bitke sa bojovalo akým spôsobom, ktorý generál zohrával ​​akú úlohu a vymenoval strategické úspechy a chyby oboch vojenských síl. Carlucci bol prekvapený, že Rus bol lepšie informovaný ako on sám, americký minister obrany, ohľadne občianskej vojny a opísal sovietskeho ministra obrany ako “vojenskú encyklopédiu.”
Jazov bol hrdý na toto pomenovanie.

Jedného dňa v júli 1998, počas návštevy Kórey, sa stretol s drahým vodcom súdruhom Kim Čong Ilom. Kórejský vodca prišiel do penziónu, v ktorom bol ubytovaný.
“Ako sa máte? Som rád, že Vás vidím.”
“Ako sa máte, vážený súdruh Kim Čong Il? Už dávno som Vás chcel vidieť. Vďaka Vašej vrelej náklonnosti a starostlivosti som zdravý ako repa.”

Súdruh Kim Čong Il sa s ním so širokým úsmevom odfotografoval a potom sa rozprávali. Konverzácia trvala takmer päť hodín. Hovorili hlavne o vojenských záležitostiach.

Hlboké vojenské znalosti súdruha Kim Čong Ila priviedli Rusa do úžasu. Bol oboznámený nielen s jednou zbraňou alebo vojskom, ale so všetkými zbraňami všetkých vojsk, so špičkovou technológiou modernej vojenskej vedy a techniky, so stratégiou a taktikou moderného boja a dokonca aj s bojovou akciou v každej vojenskej sfére.

Jazov, prekvapený vojenskou učenosťou a talentom súdruha Kim Čong Ila, povedal:
“Dnes som absolvoval vojenskú akadémiu. Váš široký vojenský prehľad a hlboké vedomosti ma dorazili. Ste velikán nielen v štátnictve, ale aj vo vojenskej oblasti. Dovoľte, aby som sa stal Vaším učeníkom.”