Skip to content

Společné prohlášení předsedy Kim Čong Una a prezidenta Donalda J. Trumpa

Pchjongjang, 13. června čučche 107 (2018) (KCNA) – Kim Čong Un, předseda Komise pro státní záležitosti Korejské lidově demokratické republiky, a prezident Spojených států amerických Donald J. Trump uspořádali první historický summit v Singapuru dne 12. června 2018.

Předseda Kim Čong Un a prezident Trump provedli komplexní, důkladnou a upřímnou výměnu názorů na otázky týkající se založení nových vztahů KLDR a USA a budování trvalého a pevného mírového systému na Korejském poloostrově.

Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní záruky a předseda Kim Čong Un potvrdil svůj pevný a neochvějný závazek dokončit denuklearizaci Korejského poloostrova.

Přesvědčeni, že založení novách vztahů KLDR – USA přispěje k míru a prosperitě Korejského poloostrova a světa a uznávajíce, že budování vzájemné důvěry může podpořit denuklearizaci Korejského poloostrova, předseda Kim Čong Un a prezident Trump uvedli následující:

1. Korejská lidově demokratická republika a Spojené státy americké se zavazují k založení nových vztahů KLDR – USA v souladu s touhou národů obou zemí po míru a prosperitě.

2. Korejská lidově demokratická republika a Spojené státy americké budou spolupracovat na vybudování trvalého a stabilního mírového režimu na Korejském poloostrově.

3. Potvrzujíce Pchanmundžomskou deklaraci ze dne 27. dubna 2018 se KLDR zavazuje pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

4. Korejská lidově demokratická republika a Spojené státy americké se zavazují k tomu, že identifikované ostatky amerických válečných zajatců a pohřešovaných osob budou okamžitě odkryty a repatriovány.

Potvrzujíce, že ​​historicky první summit KLDR – USA je epochální událostí velkého významu při překonávání desetiletí napětí a nepřátelství mezi oběma zeměmi a otevření nové budoucnosti, předseda Kim Čong Un a prezident Trump se zavázali, že plně a rychle provedou ustanovení tohoto společného prohlášení.

Korejská lidově demokratická republika a Spojené státy americké se zavazují, že budou v nejbližším možném termínu pokračovat v jednáních vedených americkým ministrem zahraničních věcí Mikem Pompeem a příslušným vysoce postaveným funkcionářem KLDR, aby provedly výsledky summitu KLDR a USA.

Předseda Komise pro státní záležitosti Korejské lidově demokratické republiky Kim Čong Un a prezident Spojených států amerických Donald J. Trump se zavázali spolupracovat na rozvoji nových vztahů mezi KLDR a Spojenými státy a na prosazování míru a bezpečnosti na Korejském poloostrově a ve světě.

 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp