Skip to content

Oslavy Dňa Slnka v KĽDR

Pchjongjang, 16. apríla čučche 107 (2018) (KCNA) – Vojsko, pracujúci a občania KĽDR v nedeľu veľkolepo oslavovali výročie narodenia prezidenta Kim Ir Sena – Deň Slnka.

Návštevníci parku na nádvorí Kumsusanského paláca Slnka, posvätného chrámu čučche, kde ležia prezident Kim Ir Sen a predseda Kim Čong Il, vzdávali úctu portrétom usmievajúcich sa veľkých vodcov. Vojsko a pracujúci ľud zo všetkých oblastí pôsobnosti, mládež a školáci vzdávali hold sochám veľkých vodcov na kopci Mansu a v rôznych častiach krajiny a portrétom usmievajúcich sa veľkých vodcov po celej krajine.

Mnohí ľudia navštívili 20. ročník festivalu kimirsenií v Pchjongjangu a výstavy kimirsenií vo výstavných halách v provinciách.

Pracujúci ľudia zo všetkých oblastí života navštívili výstavy výtvarného umenia v Pchjongjangu a ďalších miestach krajiny.

V divadlách, sálach, vonkajších amfiteátroch a pod. po celej krajine sa hrali umelecké predstavenia pri príležitosti osláv Dňa Slnka.

V sále Taekwondo sa 15. apríla uskutočnil záverečný ceremoniál Ceny Mangjongde. Okrem toho sa konali pri príležitosti Dňa Slnka aj ďalšie športové udalosti.

Pri tejto príležitosti sa tiež po celej krajine konalo slávnostné prijatie detí do Kórejského zväzu detí.


15. apríla večer sa obloha Pchjongjangu rozžiarila ohňostrojmi, ktoré boli odpálené na oslavu výročia narodenia prezidenta Kim Ir Sena.

Námestie Kim Ir Sena, most Mansu a most Okrju, breh rieky Tedong pri Veži čučche a ďalšie miesta hlavného mesta boli preplnené ľuďmi z rôznych odvetví, mládežou a školákmi, ktorí sa prišli pozrieť na ohňostroj.

Ohňostroje boli odpálené počas hrania slávnej piesne “Nech žije generál Kim Ir Sen!”

V okamihu, keď sa objavil ohňostroj, diváci vykríkli od radosti.

Púšťanie piesne “Pozdrav ľudu” umocnilo slávnostnú náladu.

Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) – www.kcna.kp, redakčne skrátené