Skip to content

KLDR odmítá obvinění ze spolupráce se Sýrií v oblasti chemických zbraní

Pchjongjang, 4. března čučche 107 (2018) (KCNA) – USA vedou pomlouvačnou kampaň proti KLDR, když šíří pověsti o spolupráci KLDR se Sýrií v programu chemických zbraní.
V době, kdy kolují tvrzení o používání chemických zbraní proti civilním obyvatelům ve východní Sýrii, americkou vládou podporované sdělovací prostředky rozšiřují výše uvedené pověsti, tvrdíce, že jsou obsaženy v hodnotící zprávě sankčního výboru Rady bezpečnosti OSN.Tyto zprávy nebyly ohlášeny dříve, než americké ministerstvo zahraničí kritizovalo KLDR za “urážení” mezinárodního práva, což jen naznačuje, že USA pravděpodobně stojí za pověstí o “spolupráci”.
“Tvrzení o spolupráci mezi KLDR a Sýrií, které vymyslely USA podněcováním sankčního výboru OSN, není nic jiného než banální podvod zaměřený na označení KLDR za “držitele a šiřitele chemických zbraní “, podněcující hysterii pro sankce a nátlak proti KLDR a uvržení všestranné námořní blokády a zároveň k ospravedlnění jejich vojenského zásahu v Sýrii,” řekl KCNA 1. března vedoucí informační kanceláře Institutu amerických studií Ministerstva zahraničních věcí KLDR.
KLDR, jak to již mnohokrát prohlásila, nikdy nevyvíjela, nevyráběla a nehromadila chemické zbraně, neboť se staví proti takovým zbraním, uvedl.
Vyzval mezinárodní společenství, aby si jasně uvědomilo, že USA jsou prvním uživatelem jaderných zbraní na světě, státem válečných zločinů, který použil obrovské množství biochemických zbraní, zbraní hromadného ničení, aby brutálně masakroval mírumilovné obyvatelstvo KLDR během Korejské války v 50. letech, a největším obchodníkem se zbraněmi v současném světě, jakož i překážkou globálního míru.

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp