Skip to content

Vážim si a milujem svoju matku

16. november je v KĽDR Dňom matiek. Pozdravujúc tento deň, všetci synovia a dcéry tejto krajiny blahoželajú svojim matkám s pocitom bezhraničnej a hlbokej úcty.

Dejiny republiky sú písané pestrými stránkami zásluh matiek, spojili svoj osud s krajinou a venovali všetko pre dosiahnutie jej prosperity.

Keď bola Kórea oslobodená od japonskej vojenskej okupácie v auguste 1945, kórejské matky sa spojili pre budovanie novej krajiny. Keď sa začala vojna za oslobodenie vlasti (jún 1950 – júl 1953), bez váhania poslali svojich manželov a milovaných synov a dcéry na front, čím postavili osud krajiny nad svoje rodiny. Po vojne, uťahujúc si opasky v ťažkých podmienkach, podieľali sa aj na povojnovej rekonštrukcii a výstavbe.

Na neľahkej ceste kórejskej revolúcie matky svojim nezištným vlasteneckým úsilím spoľahlivo otáčali jedným z kolies revolúcie, čím dali krajine silu a zabezpečili, že revolúcia sa kontinuálne prenáša z generácie na generáciu. Táto tradícia pokračuje aj dnes. V súčasnom grandióznom pochode vpred za novým víťazstvom v budovaní socializmu kórejské matky bez výhrad prejavujú svoju silu a nadšenie.

Medzi nimi je napríklad žena, ktorej všetky deti zametajú cesty, pričom sama desaťročia pracovala ako zametačka ciest v odľahlom pohorí; ďalej vedkyňa, ktorá celý svoj život zasvätila rozvoju vedy v krajine; a tiež matka, ktorá sa spolu s manželom usilovne stará o les.

Súdružka Kim Čong Sun, majsterka Správy ciest obvodu Potchonggang v Pchjongjangu, ktorá pracuje ako zametačka ciest asi 30 rokov, povedala svojim deťom, ktoré sa jej pýtali na hrdosť tohto povolania, takto: Pot na mojej tvári nie je z diaľky vidieť, ale čo možno vidieť je krása tejto ulice.

Vo fabrikách, na poliach roľníckych družstiev, na staveniskách monumentálnych stavieb, vo výskumných ústavoch i školách a škôlkach, kde šťastne vyrastajú deti, môžete vidieť matky, ktoré nezištne slúžia záujmom kolektívu a spoločnosti. Múdrosť a pevná vôľa matiek, ktoré svojimi mimoriadnymi schopnosťami a tvorivou prácou prispievajú k rozkvetu krajiny a spoločenskému pokroku, udivujú ľudí na celom svete.

Dávať zo seba všetko pre dobro spoločnosti, kolektívu a súdruhov je radosťou a hrdosť matiek. Ich žiarivý úsmev a oddanosť robia spoločnosť veselšou a oživujú ju. Takéto matky, ktoré si plnia svoju povinnosť voči prosperite krajiny a pre harmóniu a šťastie spoločnosti a svojich rodín, sú zdrojom veľkej hrdosti krajiny.

Desiatky miliónov synov a dcér v krajine preto pri príležitosti Dňa matiek prajú svojim mamám veľa zdravia a šťastia a jednomyseľne hovoria: “Milé mamičky, vážime si Vás a milujeme Vás.”

Naša vlasť (Nenara) – naenara.com.kp