Skip to content

Anekdoty zo života KIM ČONG ILA: Bývalý veľkostatkár omdlie

1. novembra 2009 drahý vodca súdruh Kim Čong Il navštívil poľnohospodárske družstvo Unhung v okrese Tchečchon v provincii Severný Pchjongan. Spomenul si, že toto bola jeho tretia návšteva a bol tam v jeden veľmi chladný deň v januári 2000, aby si prezrel planinu Handure po skončení projektu úpravy krajiny. Povedal, že v júli minulý rok navštívil družstvo znova a dodal, že medzičasom nastali nové zmeny.

Videl v stánku ryžu, kukuricu, zemiaky a iné plodiny a pochvaľoval si, že produkcia obilia na družstve by sa mala medziročne zvýšiť o 60 percent. Vtipkoval, že poľnohospodárske družstvo Migok v Sariwone a ďalší rivali, ktorí sú zapojení do kampane socialistického súťaženia, by sa cítili nesvoji, keby poznali tieto čísla.

Pokračoval, že pozoruhodný úspech tohto roka možno pripísať skutočnosti, že v reakcii na politiku strany zameranú na rozmach poľnohospodárstva sa družstevníci snažili zlepšiť úrodnosť ryžových polí a pestovať plodiny podľa potreby vedeckým spôsobom v súlade s čučchejskými poľnohospodárskymi metódami.

Povedal predstaviteľom družstva: „Každý bude prekvapený, keď uvidí tieto úžasné zmeny na jednotnom roľníckom družstve Unhung. Pri prehliadke pretvorenej planiny Handure som povedal, že bývalý veľkostatkár by nespoznal svoju niekdajšiu zem, keby prišiel na planinu. Pravdepodobne by omdlel, keby tu bol.”

Metafora všetkým vyčarila úsmev na tvári. Predstaviteľ družstva povedal, že úspech bol výsledkom generálovho múdreho vedenia. Ten pokrútil hlavou a poznamenal, že to bolo vzácne ovocie vlasteneckej oddanosti, ktorú preukazovali tamojší funkcionári a roľníci, ktorí sa snažili realizovať poľnohospodársku politiku strany. Všetkým sa poďakoval za to, že v tom roku dobre hospodárili a zveľaďovali dedinu.


Anekdoty zo života Kim Čong Ila 2. Pchjongjang : Vydavateľstvo cudzojazyčnej literatúry, 2015, s. 124 – 125