Skip to content

Prohlášení 18. pléna Společnosti česko-korejského přátelství Pektusan v Praze dne 19. června 2021

Členové a sympatizanti Společnosti česko-korejského přátelství Pektusan a České skupiny pro studium a uskutečnění myšlenky čučche se setkali po dvou letech, aby zhodnotili svou činnost za uvedené období a vyjádřili podporu hrdinné Korejské lidově demokratické republice, pokračující v budování socialismu za mimořádně obtížných podmínek.

Lidová Korea čelila v posledních dvou letech pokračujícím nespravedlivým a nezákonným sankcím a tlaku imperialistů a jejich vazalů. Sliby prezidentů USA a jižní Koreje ze summitů s nejvyšším vedením KLDR zůstaly nenaplněny, pokračuje okupace jižní poloviny Korejského poloostrova, agresivní vojenská cvičení zaměřená proti severní straně a nenávistná mezinárodní mediální kampaň proti ní. Sever neustupuje nemilosrdnému vyhrožování agresorů a posiluje soběstačnou obranyschopnost, věnuje však úsilí také zlepšování životní úrovně lidu.

 

 

Vládnoucí pracující lid osvobozené severní poloviny Koreje nemá na rozdíl od okupovaného jihu žádné nezaměstnané, žebráky a bezdomovce, nemá ani žádné vykořisťovatele. Sebevědomě a vlastními silami se vypořádal s rozsáhlými následky tajfunů a povodní v letech 2019-2020, po kterých byly bezplatně předány nové domy a byty tisícům obyvatel. V letošním roce následovalo zahájení výstavby 10 tisíc bytů v Pchjongjangu. Rozhodnými a včasnými opatřeními proti pandemii COVID-19 bylo zabráněno zdravotní apokalypse, jakou zažila v loňském a letošním roce většina zemí světa včetně naší.

8. sjezd slavné Korejské strany práce v lednu letošního roku a další významná stranická jednání pod vedením váženého soudruha Kim Čong Una vyzdvihly význam socialistické morálky, kultury a výchovy a rozhodně se vymezily proti byrokratismu, zneužívání moci a korupci a proti pronikání buržoazního ideologického jedu. Přejeme lidové Koreji zdar této obtížné a zodpovědné práce, protože sami jsme poučeni osudem socialismu v Československu, jaké následky přináší zanedbání tohoto boje.

Přejeme mnoho úspěchů skvělému korejskému lidu v budování a obraně socialismu, v plnění závěrů 8. sjezdu strany a úkolů nové pětiletky. Rozhodně podporujeme spravedlivé úsilí KLDR o nezávislé mírové znovusjednocení Koreje a nezávislou mezinárodní politiku hájící zájmy lidu. Odmítáme vměšování cizích sil do korejských záležitostí, okupaci jihu Koreje a okolních území, agresivní vojenská cvičení a veškeré sankce, hrozby a pomlouvačné kampaně proti KLDR.

Přejeme pevné zdraví váženému soudruhu Kim Čong Unovi a všem korejským soudruhům a soudružkám v jejich velkolepém úsilí o společenský pokrok a globální nezávislost.