Skip to content

Obchod korejskými kroji na ulici Vítězství

Pchjongjang, 28. března čučche 109 (2020) (Pyongyang Times) – “Čchima (dlouhá sukně) a čogori (svrchník) vyrobené v tomto obchodě dodávají na první pohled hřejivý a elegantní pocit a zdá se mi, že pokaždé, když je vidím, jsou krásnější a více okouzlující,” říká zákaznice v Obchodě korejskými kroji na ulici Sungni (Vítězství) v Pchjongjangu.

Korejský lid se rád odívá do korejských krojů při významných a příjemných příležitostech od prvních narozenin po svatbu a oslavy šedesátin a sedmdesátin. Jeho estetická poptávka po tradičních krojích proto každým dnem roste, což následně podnítilo tvrdé soutěžení o lepší korejské kroje mezi oděvními obchody.
 

 

Jak uvedl zástupce generálního tajemníka Korejského oděvního svazu Rju Čchol Džin, obchod korejskými kroji Potchongmun (Potchongská brána) s dlouhou historií a nově otevřený obchod korejskými kroji na ulici Sungni (Vítězství)  lze považovat za nejlepší v Pchjongjangu.

Čerstvá třicátnice Hong Song Hi je vedoucí obchodu korejskými oděvy na ulici Sungni. Specializovala se na oděvní umění na Pchjongjangské univerzitě výtvarných umění a získala mimořádné dovednosti v harmonizaci barev. “Od dávných dob si náš národ, který usiloval o ušlechtilost a čistotu, vybíral pro své oblečení světlé barvy,” říká. Je důležité sladit takové národní nálady s moderním estetickým smyslem a odlišnými představami zákazníků, dodává.

Obchod vyrábí korejské kroje hlavně z hedvábných tkanin v jemných, neutrálních odstínech. Krejčí věnují zvláštní pozornost harmonizaci barev svrchních a spodních oděvů, vzorů a ozdob podle ročních období a věku a postavy zákazníků a při uvážení, zda se jedná o sváteční oblečení nebo oblečení pro běžné nošení. V případě svatebních šatů vybírají nejvhodnější barvy pro svrchní a spodní oděv a převlečník, aby plně zobrazili nádheru, a přidávají velké a malé ozdoby v kontrastních nebo podobných barvách.

V případě šatů pro každodenní nošení vybírají bílou, světle růžovou, krémovou a světle zelenou barvu pro dívky, aby jim dodaly svěžest a zvýraznily krásu, světle oranžové, světle fialové a neutrální odstíny pro ženy středního věku, které vyžadují eleganci, a jadeitově zelenou a světle modrou pro starší, aby vyhovovaly jejich věku a dodávaly jim mladistvost.

“Barvy vzorů a ozdob jsou drobné detaily, ale mají značný vliv na barevný tón a estetický účinek celého oblečení,” uvedla vedoucí. S bystrým pozorováním, estetickým smyslem a dovednostmi vždy uspokojí své zákazníky tím, že sladí barvy vzorů a ozdob s barvami látek v dokonalé harmonii jako kouzelnice.

“Dekorativní pruhovaná tkanina připevněná na hrudi a rukávech čogori způsobuje, že moje 20letá dcera vypadá atraktivněji a lépe,” uvedla Čo Hje Song žijící v Tonghung-dongu v centrálním obvodě Pchjongjangu, která objednala v obchodě výrobu na míru korejského čchima a čogori pro svou dceru.

Nyní, když nastupuje voňavé jaro, více zákazníků, kteří chtějí nosit krásné korejské kroje, si je objednává v obchodě korejskými kroji.

 



Kwon Hjo Song, 

The Pyongyang Times, http://pyongyangtimes.com.kp

Ilustrační snímky: Mezi naším národem – Uri minzokkiri – http://uriminzokkiri.com (2),

Vydavatelství cizojazyčné literatury – http://www.korean-books.com.kp (3)

a Společnost česko-korejského přátelství Pektusan (4)