Skip to content

Čajovňa Undžong – raj pre milovníkov čaju

Čajovňa Undžong na ulici Čchangdžon v Pchjongjangu je nielen komplexnou základňou služieb, ale aj centrom šírenia čajovej kultúry.

V našej čajovni sa podávajú zelené, čierne, tienguanyínové, jačmenné čaje i čaj z kukuričného hodvábu a navštevuje ju mnoho milovníkov čaju,” uviedla vedúca čajovne súdružka Kim Mi Jong.

Podľa nej čaj z čajovne Undžong pomáha predchádzať senilnej artérioskleróze, hypertenzii a kardiomegalii a zaisťuje správnu činnosť srdca, pretože obsahuje veľa kofeínu, tanínu, vitamínu C a ďalších vitamínov.

Čaj získava čoraz väčšiu popularitu vďaka svojim pozoruhodným účinkom pri zmierňovaní únavy, neutralizáciu toxínov, protirakovinovým účinkom a spomaľovaní starnutia.

Často sem chodím, aby som si dal čaj, ktorý mi dodáva osviežujúci pocit a vzbudzuje vo mne národné cítenie,” povedal súdruh Čche Hak Min žijúci v Kjongnim-dongu, v Centrálnom obvode Pchjongjangu.

Kórea sa pýši dlhodobo uznávanou históriou čajovej kultúry. Už v období Troch kráľovstiev – Kogurjo, Pekdže a Silla, sa čajovníky pestovali a šírili v južnej oblasti, pričom Samguksagi (Letopisy Troch kráľovstiev) a ďalšie historické záznamy hovoria, že čajová kultúra bola dôležitým znakom života kórejského ľudu a scénu pitia čaju nájdeme aj na maľbách na hrobkách z obdobia kráľovstva Kogurjo.

Počas dlhej histórie pitia čaju ľudia verili, že kvalita čaju je daná kvalitou čajových listov a vody, ako aj správnou šálkou čaju, a preto tieto tri faktory tvoria kritériá dobrého čaju.

Pomalé pitie čaju, pri ktorom si človek vychutnáva jeho chuť a vôňu a kochá sa pekným vzhľadom šálky, sa stalo aspektom kultúrneho života.

V KĽDR sa čajovník vo veľkom pestuje v okrese Kangrjong v provincii Južné Hwanghe a v okrese Kosong v provincii Kangwon.

Kwon Hjo Song, Pyongyang Times – http://pyongyangtimes.com.kp