Skip to content

Manželský pár požiadal Stranu, aby pomenovala ich dieťa

Na Nový rok bol dom súdruha Ri Čchang Gjonga v obytnom bloku č. 138 štvrte Jokčon-dong v meste Sunčchon, v provincii Južný Pchjongan, neobvykle plný susedov, priateľov a iných známych. Navštívili jeho dom s mnohými darmi, aby zablahoželali páru k šťastnej udalosti, keď sa im narodilo dieťa.

Každý návštevník popestoval bacuľaté a krásne šesťmesačné dievčatko v náručí a pobozkal ho.

Aj keď moja dcéra rýchlo rastie, všetko mi to pripadá ako sen,” povedal Ri Čchang Gjong.

Môj manžel a ja máme konečne dieťa, na ktoré sme tak úzkostlivo čakali 10 rokov od našej svadby. Všetci ľudia hovoria o šťastnej udalosti našej rodiny ako o zázraku,“ uviedla jeho manželka Ri Myong Ok.

Jej manžel je zdravotne postihnutý vojak so zlomenou bedrovou kosťou, ktorý počas vojenskej služby v armáde utrpel aj pomliaždenie mozgu.

V prvých rokoch manželského života som si hovoril, že mám šťastie, že som stretol láskavú a krásnu ženu. Ale keď som videl ďalšie rodiny s deťmi, veľmi som túžil mať svoje vlastné,“ povedal Čchang Gjong.

Aj keď je môj manžel zmrzačený, je to silný, čestný a nežný človek. Váži si ma a veľmi ma miluje. Preto som chcela splniť jeho želanie za každú cenu,“ povedala jeho manželka.

Preto manželia v roku 2017 navštívili materskú nemocnicu Pyongyang, ktorá je nazývaná aj ako palác bábätiek. U súdružky Mjong Ok však bola neočakávane diagnostikovaná choroba, kvôli ktorej nemohla otehotnieť.

Zdravotnícki pracovníci pôrodnice našli riešenie na splnenie želania páru v podobe umelého oplodnenia.

Šesťkrát dostala lekársku liečbu v nemocnici, až kým nebola oplodnená.

Ani neviem, koľko mohli stáť všetky lieky používané počas môjho pobytu v nemocnici. Lekári mi povedali, že používali drahé lieky, ktoré by si občania iných krajín nemohli dovoliť. S materskou náklonnosťou, ktorá prevyšovala povinnosť zdravotných pracovníčok, sa venovali môjmu tehotenstvu, zanedbávali svoje rodinné záležitosti a odpočinok a nosili mi výživné potraviny,“ spomína so slzami v očiach.

Súdružka Čcha Čchung Sim, mladá žena žijúca v Pchjongjangu, bola jednou z takýchto láskavých osôb. Spoznala sa s párom po tom, čo im ukázala cestu na ulici. Odvtedy im poskytuje neochvejnú podporu tak, ako by bola ich vlastná sestra.

Nakoniec manželka postihnutého vojaka porodila dievčatko v júli minulého roka.

Je dojímavé, že štát nám nielenže pomohol mať vlastné dieťa, ale pre naše dieťa poskytol aj veľa vecí. Okrem toho nás zodpovedný lekár pravidelne navštevuje, aby kontroloval zdravie našej dcéry, a prišli k nám tiež lekári z dojčenského oddelenia ľudovej nemocnice mesta Sunčchon a pchjongjanskej pôrodnice. Zatiaľ sme jej nedali meno, pretože veľmi túžime, aby správne vystihovalo jej šťastie a lásku ľudí, ktorí sa o ňu starali,“ uviedol Ri Čchang Gjong.

Kim Rje Jong, Pyongyang Times