Skip to content

Hovorca MZV KĽDR odsudzuje odporné pirátstvo Spojených štátov

Pchjongjang, 14. mája čučche 108 (2019) (KCNA) – Hovorca ministerstva zahraničných vecí Kórejskej ľudovodemokratickej republiky vydal v utorok nasledujúce vyhlásenie:


Spojené štáty sa dopustili protiprávneho a poburujúceho činu zadržania našej nákladnej lode násilným prevzatím do Americkej Samoy, spájajúc loď so „sankčnými uzneseniami“ Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) a jej domácich „sankčných zákonov,“ uložených proti KĽDR.

Rezolúcie BR OSN o sankciách v súvislosti s KĽDR, ktoré Spojené štáty americké použili ako jeden z dôvodov na zajatie našej nákladnej lode, zjavne porušili suverenitu nášho štátu, a preto ich po celú dobu kategoricky odmietame a odsudzujeme.

Okrem toho, nehanebný čin Spojených štátov nútiť ostatné krajiny k dodržiavaniu svojho vnútroštátneho práva je skutočne bezohľadným porušením všeobecne uznávaných medzinárodných zákonov, ktoré objasňujú, že v žiadnom prípade nemôže byť suverénny štát predmetom jurisdikcie iných krajín.

Tento americký čin predstavuje rozšírenie americkej vypočítavej metódy v snahe dostať KĽDR na kolená prostredníctvom „maximálneho tlaku“ a úplné odmietnutie ducha Spoločného vyhlásenia KĽDR a SŠA z 12. júna čučche 107 (2018), ktoré sa zaviazalo nadviazať nové bilaterálne vzťahy.

Spojené štáty americké by mali premýšľať o dôsledkoch, ktoré môže mať ich ohavný čin na budúci vývoj a okamžite vrátiť našu loď.

Časy, keď Spojené štáty svojvoľne porúčali celému svetu, sú dávno preč, a bolo by najväčšou chybou, ak by si SŠA mysleli, že KĽDR patrí medzi krajiny, pre ktoré by mohla platiť logika amerického štýlu „sily.“

Budeme pozorne sledovať každý krok Spojených štátov.


Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) – www.kcna.kp