Skip to content

Konfrontační vojenská cvičení v jižní Koreji nekončí

Pchjongjang, 17. března čučche 108 (2019) (Pyongyang Times) – Ačkoliv USA a jižní Korea hovoří o „konci“ společných vojenských cvičení pod tlakem silné veřejné opozice doma i v zahraničí, nedávno zahájily válečné cvičení pod kódovým označením „Aliance“, které je náplní i účelem podobné předchozím.

3. března zveřejnily ukončení společných vojenských cvičení “Key Resolve” (“Klíčové rozhodnutí”) a “Foal Eagle” (“Střemhlavý orel”) a prosazení nové hry na válku s novým kódovým označením. V souladu  s tím společné vojenské cvičení kombinovaných velitelských stanovišť změnilo svůj kódový název na „Aliance“ a probíhalo mezi 3. a 12. březnem a společné vojenské cvičení “Foal Eagle” se bude provádět opakovaně po celý rok bez jakéhokoli kódového označení v podobě polních manévrů malého rozsahu pod úrovní praporu.

Cílem nedávného společného vojenského cvičení bylo posílit schopnost vést válku vyzkoušením plánu válečných operací, který simuluje „všestrannou invazi severu na jih“ prostřednictvím počítačové simulační zkoušky. Zúčastnilo se ho jihokorejské ministerstvo obrany, společní náčelníci štábů, operační velitelství tří služeb a kombinovaná jednotka pod přímým dohledem ministerstva obrany a někteří členové velení kombinovaných sil jižní Koreje-USA, velení USA v jižní Koreji a generální velitelství amerických sil v Indicko-pacifické oblasti.

USA a jižní Korea uvádějí, že cílem tohoto cvičení je podpořit diplomatické úsilí o uvolnění napětí na Korejském poloostrově a dosáhnout úplné denuklearizace, přičemž jej označují za „obranné“ pro upevnění spojenectví mezi nimi a obranu regionální stability a prohlašují, že drasticky snížily počet zúčastněných vojsk a zkrátily období ve srovnání s “Key Resolve”.

Nikdy nemohou zakrýt agresivní a konfrontační povahu hry na válku bez ohledu na to, jak mazaně klamou, když omezují její rozsah a období.

 

Pyongyang Times, https://www.pyongyangtimes.com.kp