Skip to content

Ebenovníková dedina

Dedina Čchonsam-ri v okrese Anbjon v provincii Kangwon je krásnym miestom s modernými, pekne usporiadanými bytovými domami a verejnými budovami, ležiaca na úpätí hory a obklopená poľami.

Krajina v okolí Čchonsam-ri je zo všetkých ročných období najkrajšia na jeseň, pretože práve vtedy tu môžeme vidieť výnimočné zlatohnedé polia, hory a dokonca aj domy.

Anbjonský okres, a predovšetkým Čchonsam-ri, je všeobecne známy ako oblasť pestovania ebenovníka rajčiakového (u nás známy tiež ako tomel, churma alebo kaki, pozn. prekl.), pretože sa nachádza pri pobreží s miernym podnebím, ktoré je veľmi vhodné na pestovanie týchto stromov.

Každá domácnosť pestuje vo svojej záhrade desiatky ebenovníkov a každý obyvateľ je všestranne skúsený v pestovaní ovocia.
Ľudia tu vysadili ebenovníkmi stovky hektárov kopcov okolo svojich dedín. Venujú veľkú pozornosť hnojeniu a starostlivosti o stromy a snažia sa zabrániť znižovaniu úrody spôsobenému okrem iného škodlivým hmyzom, čím zvýšili produkciu.

Navyše v súčasnosti pestujú nové druhy ebenovníkov s vyššou produktivitou a s ešte chutnejšími plodmi, a zavádzajú najnovšie spôsoby pestovania ovocia, aby sa sady stali “rozkvitajúcimi sadmi”.

Na jeseň, keď sú stromy ebenovníka plné ovocia, sa rozvinie najkrajšia scenéria dediny.

Zozbierané plody sú uložené alebo spracované rôznymi spôsobmi. Družstevné farmy, ako aj domácnosti, zvyšujú svoj príjem predajom čerstvého ovocia alebo spracovaním; sušené kaki, likér, ocot a šťava z kaki sú typickými produktmi z tohoto ovocia.

V polovici októbra sa všetci členovia každej domácnosti zhromaždia, aby sušili ovocie – to je ďalšia veľkolepá scéna tohto vidieckeho spoločenstva. Olúpané sušené kaki je obľúbenou potravinou kórejského ľudu pre svoj jedinečný vzhľad, chuť a vysokú výživovú hodnotu.

Jesenná scenéria Čchonsam-ri zanecháva v návštevníkoch hlboký dojem.

Naša vlasť (Nenara) – http://naenara.com.kp