Skip to content

Anekdoty zo života KIM ČONG ILA: Pre zostavovačku ložísk

28. januára 2000 navštívil veľký vodca súdruh Kim Čong Il továreň na výrobu ložísk. Prechádzajúc dielňou sa zastavil pri pracovnom stole, kde žena obratne rozmiestňovala kovové guličky medzi vonkajšie a vnútorné krúžky. Funkcionár továrne mu povedal, že žena tvrdo pracuje na tejto pozícii viac ako desať rokov od doby, keď skončila školu.

Súdruh Kim Čong Il pochválil zručnosť robotníčky a spýtal sa jej, ako môže vložiť presný počet guličiek bez toho, aby ich videla.

Žena odpovedala, že je skúsená pracovníčka.

Generál povedal: “Možno vložíte guličku navyše, ak vám chýba priateľ.”
Všetci sa po tomto žarte zasmiali. Ženy sa červenali, pretože sa oženila pred rokom.
Čítajúc jej myšlienky, pokračoval: “Potom, keď myslíte na svojho manžela alebo dieťa, môžete dať o jednu viac alebo menej.”

Nastal výbuch smiechu.
Funkcionári továrne sa však zamysleli. V skutočnosti mala žena bábätko a jej manžel pracoval ďaleko od domova. Aj keď manželia boli od svojho sobáša dlho oddelení, funkcionári si mysleli, že je to nevyhnutné, pretože krajina je v ťažkej situácii.

Jeden z nich chvíľu zaváhal a povedal generálovi o jej rodine.

Druhý z nich prikývol a povedal, že žena môže mať počas práce starosti o rodinu a dodal, že je chvályhodná, pretože vkladá kovové guličky bez toho, aby urobila chybu.

Generál povedal funkcionárom, že bola veselá aj napriek svojmu trápeniu a prijal opatrenia na zabezpečenie toho, aby jej manžel prevzal novú prácu v blízkosti jej továrne, aby rodina mohla žiť šťastne spolu.