Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: Konopné šaty a vlnený oblek

Nasledujúce sa stalo 12. novembra 2006, keď súdruh Kim Čong Il navštívil nový obchod s kompresormi v strojárenskom komplexe Rjongsong.

So žiarivým úsmevom na tvári sledoval model CNC sústruhu Kusong 6A. Funkcionár komplexu mu povedal, že všetci operátori majú radi stroje domácej výroby, pretože spracovávajú obrobky pomocou počítačových programov. Súhlasne prikyvujúc, drahý vodca povedal, že je dobré zaviesť NC zariadenia do desiatok strojov.

Montážna hala bola zaplnená rôznymi typmi kompresorov v úhľadných radoch. Súdruh Kim Čong Il sa podrobne pýtal na ich veľkosť, typ, kapacitu, aplikáciu, zásady fungovania a technické špecifikácie.

Potom sa presunul do oblasti sofistikovaného spracovania, ktorá bola novo usporiadaná pre sériovú výrobu nových typov kompresorov. Väčšinu z nich tvorili špičkové stroje, z ktorých niektoré stáli na medzinárodnom trhu viac ako milión eur.

V minulosti kapitalistické krajiny zriadili COCOM na kontrolu exportu špeciálnych strojov do revolučných a antiimperialistických krajín ako je tá naša, a nedávno uzavreli dohodu Wassenar, ktorá ich označila ako tovar s dvojakým použitím, poznamenal. Dodal, že nech sú kroky imperialistov a ich vazalských síl akokoľvek zúrivé, ich blokáda proti krajine nebude trvať dlho.

Pokračoval: “Dnes som veľmi šťastný pri pohľade na strojárenský komplex Rjongsong. Nové kompresory sú vynikajúce a je chvályhodné, že sme vybudovali moderný obchod s kompresormi. Zdá sa, že komplex je vo vlnenom obleku. Mal by sa usilovať o dosiahnutie trvalého rastu vo výrobe. Nikdy sa nesmie vrátiť späť a vyzerať ako v konopných šatách.”