Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: Bavlníkový kvet

Jedného dňa v septembri 1969 navštívil drahý vodca súdruh Kim Čong Il farmu na pestovanie bavlny. Keď sa prechádzal po poliach, vyjadril svoju spokojnosť s dobrým bavlníkom a požiadal funkcionárov, aby vymenovali kvety, ktoré sa im najviac páčia.

Jeden po druhom menovali kvety, ktoré sa im páčili, ako napríklad azalka, ľalia a ruža, pričom hovorili, že majú radi krásne a voňavé kvety.

Po vypočutí toho, čo povedali, to drahý vodca okomentoval:
Samozrejme, ľudia majú radi krásne a voňavé kvety. Je pravda, ako ste spomenuli, máme radi ruže, pretože vyzerajú krásne a sú voňavé. Avšak, existuje kvetina krásnejšia ako ruža. Je to bavlníkový kvet. Milujem ho.

V ten večer, keď sa všetci vrátili do svojich domovov, funkcionár, ktorý bol stále na pochybách, sa ho opýtal, či skutočne miluje bavlníkový kvet.

S úsmevom povedal, že by mu možno nerozumel, keby len jednoducho odpovedal, tak sa ho najprv opýta. Predstavte si dve osoby, povedal; prvá vyzerá krásne a vonia parfumom, ale nie je verná svojej práci a usiluje sa len o svoje osobné záujmy; druhá pracuje svedomito či je videná alebo nie, hoci nie je tak pekná a nepoužíva parfum; tak, ktorú uprednostníte?

“Dám prednosť druhej,” povedal funkcionár ľahkovážne.

Súdruh Kim Čong Il povedal, že má pravdu a pokračoval.
V našej socialistickej spoločnosti, v ktorej ľudia pracujú pod sloganom “Jeden za všetkých a všetci za jedného!”, je krásny človek ten, kto verne pracuje pre svoju krajinu a spoluobčanov. Každý má rád dobrý vzhľad a vôňu parfumu. Ak však nie je ľuďmi milovaný, vyzerá škaredo a odporne. Preto existuje príslovie, ktoré hovorí: “Lepšie dobré srdce ako pekná tvár.” Ak porovnám oboch ľudí s kvetinami, prvý sa dá prirovnať k ruži a druhý ku kvetine bavlníka. Ruža je vysadená na okrasné účely, ale nič po nej neostane, keď odkvitne. Bavlníkový kvet zanechá bavlnu, aj keď nie je taký voňavý a krásny ako ruža.

Súdruh Kim Čong Il dodal:
“Hoci bavlna je taká užitočná, jej kvetina sa nepredvádza pred ľuďmi. Namiesto toho skloní hlavu ako keby bola veľmi hanblivá. Som k nej viac naviazaný a cítim k nej väčšiu náklonnosť, pretože sa zdráha byť príťažlivou napriek všetkým výhodám, ktoré prináša ľuďom.”